Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Suudi Arabistan’da

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Suudi Arabistan’da

Nazarbayev, İKB Başkanı Hajjar ve İİT Genel Sekreteri Medeni ile görüştü

ASTANA (AA) – Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni ile görüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev'in Hajjar ile görüşmesinde Kazakistan ile İKB arasındaki ilişkiler ele alındı.

Nazarbayev, görüşmede yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın Astana Uluslararası Finans Merkezini oluşturduğunu anımsatarak, “İKB’nin, merkezin faaliyetlerinde aktif yer alacağına inanıyorum.”dedi.

Hajjar da İKB’nin Kazakistan ekonomisinin kalkınmasına yönelik projelere katılacağını söyledi.

- İKB’den Kazakistan’a 300 milyon dolar

Kazak heyetiyle Suudi Arabistan’da bulunan Astana Uluslararası Finans Merkezi Başkanı Kayrat Kelimbetov da gazetecilere yaptığı açıklamada, İKB’nin İslami finansman alanındaki en büyük banka olduğuna işaret ederek “İKB, 2017-2020 döneminde Kazakistan ekonomisine 300 milyon doları aşkın yatırım yapmayı planlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kelimbetov, İKB’nin Astana Finans Merkezinin İslami finansman eko sisteminin kurulmasında da destek sağlayacağını sözlerine ekledi.

İKB ile Kazakistan arasındaki ortak proje tutarı 1,3 milyar dolar iken, geçen yıl İKB 665 milyon dolarlık 4 projeye finansman sağlamıştı.

- İİT Genel Sekreteri Medeni ile görüşme

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Suudi Arabistan temasları kapsamında İİT Genel Sekreteri İyad Medeni ile de bir araya geldi.

Görüşmede, Kazakistan ile İİT arasındaki işbirliği konularının yanı sıra Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in inisiyatifi üzerine oluşturulan ve bünyesinde 32 ülkeyi bulunduran uluslararası gıda fonunun ilerlemesi ele alındı.

Daha sonra uluslararası düzeyde faaliyet gösteren Suudi iş adamlarıyla görüşen Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Suudi Arabistan’ın Orta Doğu bölgesinde Kazakistan’ın en önemli ortağı olduğunu vurgulayarak, “2015 yılında 16,3 milyon dolara ulaşan ticaret hacmini artırmak için imkan var. Günümüzde Kazakistan’da Suudi Arabistan sermayeli 17 şirket faaliyet gösteriyor.” diye konuştu.

Ülkede uygun yatırım şartlarının oluşturulmasına yönelik sistemli önlemler alındığını anımsatan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, sanayi ve inovasyon projelerine katılmak üzere Suudi Arabistanlı iş adamlarını Kazakistan’a davet etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :