Kayyum atamasına Konya’dan tam destek

Kayyum atamasına Konya’dan tam destek

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Abdullah Ağralı, MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek ve Konya Şehit Aileleri Derneği Başkanı Recep Pekdemir, kararın son derece doğru olduğunu söylediler.

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmasını ardından alınan karara Konya’dan destekler devam ediyor. AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Abdullah Ağralı, MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek ve Konya Şehit Aileleri Derneği Başkanı Recep Pekdemir kararın son derece doğru olduğunu söylediler.

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü görevden alarak, yerlerine o kentlerin valilerini kayyım olarak atadı. Teröre destek veren belediye başkanlarının yerine kayyum atanması ise birçok kesim tarafından destek gördü.  Konya’da siyaset dünyası da bu karara tam destek verdi.

sorgun-(3).jpg

 

SORGUN: KAYYUM ATANMASI TAMAMEN HUKUK ÇERÇEVESİNDE

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, 3 Büyükşehir Belediye Başkanının yerine kayyum atanmasının yerinde bir karar olduğunu söyledi. Seçimle gelenin seçimle gitmesinin her zaman esas kriter olduğunu da hatırlatan Milletvekili Sorgun, seçilen başkanların teröre destek verdiğini ve ülke birliğine zarar veridinin altını çizdi. Kayyum atanmasının hukuki kurallar neticesinde olduğuna dikkat çeken Sorgun, “Elbette seçimle gelenin seçimle gitmesi esastır. Ancak seçilmek, görevi aksatmak veya kötüye kullanmak değildir. Bu üç büyükşehir belediyesinin de kaynakları 30 büyükşehir belediyesi gibi İller Bankası ve maliye payları Ankara’dan gitmektedir. Hiçbir demokratik sistem kendisini hedef alan yapılara demokrasi adına müsaade etmez. Bu noktada gerekli yasal işlemler devam ediyor ve İçişleri Bakanlığı da bu konuda açıklamalarda bulundu. Karşı çıkan kesimler, yargı sürecinin beklenmesini istiyor. Burada bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay gibi süreçler ortaya çıkıyor. Bu uzun yargılama ve sonuç zamanında bu belediyelerin teröre destek vermesine göz yumamayız. Ayrıca seçilen belediye başkanlarının suç işlemeyeceği garantisi yoktur” dedi.

“KAYYUM PARTİYE DEĞİL TERÖRE DESTEK VERENLERE ATANMIŞTIR”

Milletvekili Ahmet Sorgun, açıklamasının devamında kayyum atanmasının HDP’ye karşı yapılmış bir durum olmadığını söyledi. Geçmiş dönemlerde de başka partilerden seçilen belediye başkanları için de kayyum ataması olduğunu örnek gösteren Sorgun, seçimlerden önce İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerinde başkanlarının görevden alındığını hatırlattı. Sorgun, bunun törerle mücadele kapsamında olduğunu söyleyerek, “Bu atamaların HDP’ye yönelik olduğunu göstermek kamuoyuna böyle anlatmak doğru olmaz” dedi.

agrali-(1).jpg

MİLLETVEKİLİ AĞRALI: ÖNEMLİ OLAN BUNDAN SONRASIDIR

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı ise “Bilindiği üzere HDP’li belediyeler, belediye imkanlarını kullanarak lokaller açmak suretiyle PKK’ya altyapı ve yine belediyenin maddi imkanlarını da kullanarak lojistik destek sağladığı hepimizin gördüğü gerçektir. Yine hatırlatmalıyız ki belediyenin iş makineleriyle hendekler kazarak bu ülkenin milli servetine zarar verip, halkımızı rahatsız bir durama etmiş, bundan da vatandaş devletimize çağrıda bulunmuştur. Devlette vatandaşın sesine kulak vererek gerekli çalışmayı başlatarak önceden de olduğu gibi kayyum atamasını yapmıştır. Önemli olan bundan sonrasıdır. Kayyumların hizmet çalışmaları da çok önemlidir. Kayyumların yanlışa düşmeden hizmet odaklı çalışmaları gereklidir” dedi.

murat-cicek--(6)-001.jpg

ÇİÇEK: 15 TEMMUZ’DAN SONRA TERÖRLE ELELE OLANLAR ORTAYA ÇIKMIŞTIR

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine Kayyum atamanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan MHP Konya İl Başkanı Av. Murat Çiçek, MHP’nin teröre karşı düşüncesinin oldukça net olduğunu söyledi. Geçmişte de defalarda ‘Terörle müzakere edilmez, mücadele gerekir’ sözlerini hatırlatan Başkan Çiçek, “Teröre kim destek veriyorsa bunların takipçisi olup, gereğinin yapılması bizim istediğimiz şeylerdir. 15 Temmuz sürecinden sonra PKK ve FETÖ ile birlikte yürüyenler ortaya çıkmaya başladı. 15 Temmuz sonrasında Doğu’da Güneydoğu’da hendek savaşlarında HDP’li belediyelerin ciddi anlamda teröre ciddi anlamda destek verdikleri ortaya çıkmıştı. Bu durumdan sonra teröre destek veren belediyelere kayyum atanma başlamıştı. 31 Seçimlerinde bu minvalde seçim gerçekleştirildi ve birçok belediyeyi HDP kazanamadı. Seçimlerden sonra bazı HDP’li belediyelerin teröre destek verdiğini gördük. Bunların başında da terör propagandaların yapılması, cenazelerine katılmaları, onlara finans sağlamaları ortaya çıktı. Bundan sonraki devam eden süreçte de terör örgütlerine destek veren belediyelere kayyum atanmasını istiyoruz” dedi.  

“SES BAŞKA YERDEN GELİYOR”

MHP İl Başkanı Murat Çiçek açıklamasının devamında 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepkinin hiç umulmadık yerlerden geldiğini söyledi. Bunların başında yeni parti kurma cabasında olanların verdiği tepkiyi örnek gösteren Çiçek, “Tepkilere baktığımızda, yeni parti kurma cabasında olanlardan, Cumhur İttifakına zede vermek isteyenlerden, CHP’den geliyor. Ve hiç anlam veremediğimiz kendisini Türk milliyetçisi olarak tanımlayan İP’ten ses geliyor. Bu anlamda beraber yürüdükleri HDP’ye açıkça destek vermeleri beklenen ancak kabul edilebilir bir şey değildir. Genel Başkanımız Sayın Bahçeli de İP’e veya başka partiye oy atmış kafası karışık seçmene çağrı yaparak MHP’ye dönmelerini istemişti. Kayyum atamalarına İP’in destek vermesinden sonra kafası karışık MHP’li seçmenin gerçekleri görmesini istiyoruz. Bu yanlıştan dönmelerini istiyoruz. Bunun bir proje olduğu açıkça ortada. İP Konya İl Başkanı utanmaz bir şekilde MHP Genel Başkanı’nı eleştirerek, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanının MHP genel başkanı sayesinde cezaevinden çıktığı açıklamasını yaptı. Olayları çarpıtmaya gerek yok. MHP’nin terörle mücadelede söylemleri net olmuştur. Teröre destek veren 3 büyükşehir belediye başkanının yerine kayyum atanmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanılığı ve gerekli yetkililere teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

pakdemir.jpg

PEKDEMİR: TERÖRE DESTEK VERİYORLARDI

Mardin, Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerine yapılan kayyım atamalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Şehit Aileleri Derneği Başkanı Recep Pekdemir, “Vatandaşların vergileriyle belediyelere para gidiyor. Bunlar bölücü örgüte gidiyor. Silah gidiyor. Mühimmat gidiyor. Onun için aslında oradaki vatandaşlarımızın bunları bilerek daha duyarlı davranmalarını istiyoruz. Yakın zaman önce Diyarbakır ve Mardin’i ziyaret ettik. Dernek olarak oradaki halkla görüştük ve giderken çekincelerimiz vardı ama dönerken oradaki halkla görüşünce dedim ki bundan sonra biz sizin kadar Diyarbakırlı, sizin kadar Mardinli olacağız. Çünkü halk çok güzel, bilinçli. Atanan kayyum belediye başkanlarından biri ile görüşme şansı bulduk. İşlerin normale dönmesi biraz zaman ister. Bunu oradaki halk da biliyor. Artık baskıdan mı oy veriyorlar neden bilmiyorum ama inşallah hayırlı olur. Vatan olmazsa ne bayrağımız olur, ne dinimiz olur, ne imanımız olur, ne de namusumuz olur. Onun için biz vatanımızı bayrağımızı, insanımızı, vatanımızı koruyacağımıza ant içtik. Bize, ‘Size söylettiriyorlar mı vatan sağ olsun diye’ diyorlar. Evet, bize bir söyleten var o da Allah. Biz bu ülkenin, bu milletin bayrak ve ezan için kendilerini ölüme atan, şahadete koşan yiğitlerin anne ve babaları olarak kıyamete kadar inşallah devletimiz, milletimiz bir olur. Birlik olur. İnanıyorum ki kıyamete kadar bu bayrağımız ve ezanımız dinmeyecek ve inmeyecek. Geç kalınmış bir karar. Bunun için bizi yöneten kişiler duyarlı davranıyorlar ama kayyım kararı geç kalınmış bir karardır” şeklinde konuştu

KAYYUM ATAMASI

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü görevden alarak, yerlerine o kentlerin valilerini kayyım olarak atadı. Görevden alınan belediye başkanları hakkında açılan dava ve soruşturmaları gerekçe gösteren İçişleri Bakanlığı, kendisinin de 3 idari soruşturma yürüttüğünü bildirdi. Bakanlık açıklamasında, görevden almanın gerekçesi olarak, “belediyelerde eş başkanlık sistemi uygulamak”, “KHK ile görevlerine son verilen personeli fiilen belediyede çalıştırmak”, “etkisiz hale getirilen PKK’lı teröristlerin yakınlarına iş ve maddi imkân sağlamak”, “cadde, sokak ve parklara terör örgütü üyeliğinden hapis cezası almış kişilerin isimlerini vermek” iddiaları gösterildi.

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz gün sabah saatlerinde yapılan açıklamada, “Diyarbakır, Mardin, Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden uzaklaştırıldığını” duyurdu. Mızraklı, Türk ve Ertan hakkında bakanlığın da 3’er ayrı idari soruşturma yürüttüğü vurgulanan açıklamada, bu isimlerin “yürütülen adli/idari soruşturma/kovuşturmaların selameti için Anayasa’nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırıldığı” ifade edildi. Açıklamada, “Aynı yasanın 45 ve 46. maddeleri uyarınca; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez belediye başkanvekili olarak görevlendirildi.  Servet R. Çolak-Memleket