Kayıtdışı istihdamla mücadeleye 186 bin avroluk destek

Kayıtdışı istihdamla mücadeleye 186 bin avroluk destek

Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Proje Koordinatörü Doç. Dr. Koç:- "Proje kapsamında gerçekleştireceğimiz faaliyetlerle hem kayıt dışı istihdamın zararlarıyla ilgili farkındalık oluşturulacak hem de mevcut durum ortaya konularak çözüm önerileri getiril

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesince (KOÜ) hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen "Genç İstihdama Kayıt(dışı)sız Kalma Projesi" ile kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik başta gençler olmak üzere kamuoyunun bilinçlendirileceği faaliyetler gerçekleştirilecek.

KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Selçuk Koç, İzmit'te bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları projenin kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik bir bilinç oluşturma çalışması olduğunu söyledi.

Projeyi daha çok üniversite öğrencileri üzerinden yürüteceklerini dile getiren Koç, "Kocaeli'de 2 üniversitede yaklaşık 85 bin üniversitesi öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrencilerin yüzde 15'i şehirde farklı sektörlerde çalışıyorlar." diye konuştu.

Koç, hem işveren hem de öğrencilerin sigortayla ilgili bir bağıntı kurmak istemediklerine dikkat çekerek, "Bunların farklı sebepleri var. Öğrenciler burslarının kesilmemesi, yeşil pasaportu varsa iptal edilmemesi gibi kendilerine göre sebepleri var. Dolayısıyla, sigorta yaptırılmayarak kısa vadeli çıkarlar için uzun vadeli çıkarlardan vazgeçiliyor. Bundan devletimiz çok ciddi anlamda zarar görüyor." ifadesini kullandı.

- "Çok ciddi faaliyetler yapacağız"

Projenin 1 Temmuz itibarıyla başladığını ve bir yıl süreceğini anlatan Koç, şöyle devam etti:

"Bu 1 yıllık süre içerisinde çok ciddi faaliyetlerimiz olacak. Öğrenciler ve işverenlerin katılacağı eğitim seminerleri düzenlenerek katılımcılara kayıt dışı istihdamın zararları anlatılacak. Kamu spotu çekeceğiz ve bunları televizyonlarda yayınlayacağız. Kurduğumuz 'gencis.org' isimli internet sitesinden sürekli bilinçlendirici paylaşımlar yapılıyor. Yine eş zamanlı olarak 'gencis41' isimli Twitter, Facebook ve Instagram hesapları üzerinden paylaşımlar yapıyoruz. Proje kapsamında gerçekleştireceğimiz faaliyetlerle hem kayıt dışı istihdamın zararlarıyla ilgili farkındalık oluşturulacak hem de mevcut durum ortaya konularak çözüm önerileri getirilecektir."

Doç. Dr. Koç, Kocaeli'nin Türkiye ekonomisindeki yeri ve sahip olduğu öğrenci sayısı bakımından kayıt dışı istihdamla mücadele konusundaki yeni açılımlar ile pilot bölge olabileceğini kaydetti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) eş başvuru sahibi olduğu proje kapsamında 1 yıl boyunca kayıtlı istihdamın teşvikine yönelik faaliyetler yürütülecek. Projenin toplam 186 bin avroluk bütçesinin 166 bin avroluk kısmı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği fonlarından karşılanırken, 20 bin avroluk bölümü de Kocaeli Üniversitesince finanse edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :