Kayıp eşyalarını mahalledeki direkte buluyorlar

Kayıp eşyalarını mahalledeki direkte buluyorlar

Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Umurlar'da, bulunan kayıp eşyalar sahiplerine ulaştırılması için mahalle meydanındaki direğe asılıyor- Umurlar Mahalle Muhtarı Davran:- "Bu gelenek benim bildiğim yarım asırdır sürüyor. Direkte top

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Umurlar'da bulunan kayıp eşyalar, sahiplerinin alması için mahalle meydanındaki direkte sergileniyor.

Umurlar Mahalle Muhtarı Cemil Davran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallede kaybolan ve sonradan bulunan tüm malzemelerin meydandaki direğe asıldığını ve bu şekilde sahiplerine ulaştırıldığını söyledi.

Mahalleli arasında bu alışkanlığın yaygın olduğunu vurgulayan Davran, şunları söyledi:

"Mahallemizde bulunan eşyaların hepsi bu meydandaki direğe asılıyor. Bu gelenek benim bildiğim yarım asırdır sürüyor. Direkte toplanan malzemeler belli bir süre sahiplerini bekliyor. Zaten eşyasını gören vatandaş alıyor. Sahibi çıkmayan malzemeleri muhtarlık önünde açık artırmayla satıyoruz. Elde edilen parayla köyün ihtiyaçlarını gideriyoruz."

- Krikodan çapaya, cep telefonundan kazmaya

Mahallelinin değerli eşya kaybolduğunda durumu muhtarlığa ilettiğini aktaran Davran, şöyle devam etti:

"Genelde cep telefonu, anahtar, kriko, kazma, kürek, çapa gibi malzemeler bulunuyor. Çünkü burası kırsal kesim. Arazide çalışıyor halk, çapa, kürek, hortum bunun gibi eşyalar. Eşyasını kaybeden direkte gördüğü zaman alıyor. Ancak altın veya para bulunduğu zaman direğe koyulmuyor, doğrudan muhtara veya imama teslim ediliyor. Köyde bir şey kaybolduğunda kesin bulunuyor."

- Mahalleli gelenekten memnun

Mahalle sakinlerinden Uyar Maviş de geleneğin vatandaşlar arasında güven oluşturduğunu belirtti.

Asılan kayıp eşyaların sahipleri tarafından alındığını ifade eden Maviş, "Şimdi bu malzemenin sahibi ben değilim neden alayım? Sahibi gelip bunu direkten alacak. Sahibi bulunmasa da almıyoruz zaten." dedi.

Adem Efe de "Bu çekici yaklaşık bir hafta önce kaybetmiştim. Biri bulmuş, bugün direğe asmış. Allah razı olsun, şimdi ben bunu alıyorum." diye konuştu.

Erol Çatır da "Bu krikoyu bulalı bir hafta oluyor. Ben buraya koydum ama şimdilik sahibi çıkmadı. Mutlaka çıkar. Çıkmasa satılıp köy ihtiyacı için kullanılır." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :