Kaya: Dünyadaki gelişmeler tesadüfi değildir

Kaya: Dünyadaki gelişmeler tesadüfi değildir

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr., Yakup Kaya, Musul sorununu anlatarak, drünyadaki gelişmelerin tesadüfi olmadığını söyledi.

 

 

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” toplantılarına konuk olan NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr., Yakup Kaya, Musul sorununu anlatarak, drünyadaki gelişmelerin tesadüfi olmadığını söyledi. Birlik Vakfı Konya Şubesi, “Her Cumartesi Birlikteyiz” temalı toplantılarında bu hafta “Misak-ı Milli, Lozan ve Musul” konusunu ele aldı. Konuyla ilgili konferans veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya, dünyadaki gelişmelerin tesadüfi olmadığını kaydetti. Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz’ünn “Kudüs Bizim Neyimiz” isimli şiiriyle başlayan konferansta Musul’un 11. Yüzyıldan beri Türk toprağı olduğunu ifade ederek, “Herşeyden önce aidiyet duygusuyla bu coğrafyanın Türklüğünden şüphe yok. Fütühat geleneğinden gelen Türkler burada hakim olmuş. 11. Yüzyıldan beri burada hakim olan güçler, yani Türkler mi İngilizler mi burada hakim olmalı? 100 yıl önce olduğu gibi şimdi de aynı olaylar yaşanıyor burada. Aynı olayları yaşamamak adına devlet, millet adına burada çıkarılacak dersler var” dedi.

TARİHTEN DERS ALMALIYIZ

Tarih bilinci ve tarih şuurunun önemine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kaya, şöylme devam etti:

“Tarih şuuru günümüzü aydınlatacağı, geleceğimize ışık tutacağı için çok önemli. Musul bölgesinin paylaşımını 1. Dünya Savaşı’nda Fransızlara bırakmışlar. Buna rağmen savaşın hegemonik galibi İngiltere bu bölgeyle ilgileniyor. Mondros Mütarekesi imzalama sürecinde Musul, Osmanlı Devleti’nin elinde. Biz buraya önem vermedik ama İngilizler buranın önemini o kadar iyi biliyor ki, Osmanlıyı çökertmenin yolunun buradan geçtiğini çok iyi biliyorlar. Bu yüzden Filistin’in, Bağdat’ın alınmasına bu kadar önem veriyorlar. Orta Doğiu’daki birçok devlet emperyalizmin doğurduğu devlettir. Musul’a 60 km. yaklaşan İngilizlern Mondros Müterakesi imzalanmasına rağmen 3 Kasım 1918’de Musul’a asker çıkardı. 15 Kasım 1918’de de Musul’u işgal etti. İngilizlerle hukuki açıdan savaşın içindeyliz. Mustafa Kemal Musul bizim demiş. Bunun mücadelesini vermiş. Misak-ı Milli’nin 1. maddesine göre Musul Türk Devletidir. Asırlık, müzmin problemler var. Kapitülasyonlar var, şark meselesi, ekalliyetler, azınlıklar sorunu var. Bir sorun da İngilizlerin vurguladığı üzere Türk-Irak sınırı var. Bir süre sonra bu sorun Türk-Irak sınırına indirgenerek çözümlenmeye çalışılacak. Oysa daha büyük sorunlar, anlaşmazlıklar var. Lozan’ın ilk aşamasında Musul pazarlığı gündeme geliyor. Mustafa Kemal bugün Musul’a direnirsek barış gecikecek. Bizim bir an önce barışı gerçekleştirip yönümüzü batıya döndürmemiz gerekiyor dedi. Lozan’da da batı hukuku benimsenmiş. Biz Musul’u Lozan sürecinde kaybettik.” Konferans sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, Yrd. Doç. Dr.’ye günün anısına çeşitli hediyeler verdi.

kaya-dunyadaki-gelismeler-tesadufi-degildir-(1).jpg