“Katliamların arkasında Çin var”

“Katliamların arkasında Çin var”

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin Pazartesi Sohbetleri’nde Kanayan Yaramız Arakan’ı anlatan İHH Konya Başkanı Dr. Hüseyin Uysal, “Arakan’daki katliamın arkasında Çin var” dedi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Pazartesi Sohbetleri’nde, İslâm dünyasının kanayan yaralarından olan Burma (Myanmar)’daki Arakan’da zulüm gören Rohinyalı Müslümanlar dile geldi.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Konya Şubesi Başkanı Op. Dr. Hasan Hüseyin Uysal, Meram Uluslararası Gençlik Akademisi’nde gerçekleştirilen sohbetine, İHH’nın 1992 yılında, Sırpların Bosna’da Boşnak kardeşlerimize saldırmaya başlamasıyla Almanya’da üç genç tarafından değişik bir adla kurulduğunu ve başkanlığını günümüzde Bülent Yıldırım’ın yaptığını belirterek başladı. İHH’nın Bosna savaşında Müslümanlara çok büyük yardımlar yaptığını ve Doğu Almanya’da bir hastahaneyi satın alarak tırlarla un çuvallarının içinde bu hastaneyi Bosna’ya taşıdıklarını ifade eden Dr. H. Hüseyin Uysal, çeşitli ülkelerde şimdiye kadar 100 binin üzerinde katarak ameliyatı yaptıklarını, 90 bini aşkın yetim çocuğa halkın bağışları sayesinde analık – babalık ettiklerini ifade etti. Uysal, 170 dolayında cami ve mescid ile 40 yetimhane, 40 okul, 20 kültür merkezi ve 20 sağlık merkezinin fiili olarak faaliyette olduğunu ve Afrika’da 7 bin dolayında su kuyusu açtıklarını söyledi. Dünyada binlerce çocuğun organ mafyasının, fuhuş, uyuşturucu ve çocuk asker mafyasının eline düştüğünü de kaydeden Uysal, “İslam dünyası tümüyle ayağa kalkıncaya, Müslümanlar uyanıncaya kadar biz hiç oturmayacağız” dedi. Uysal, uluslararası bir sivil toplum örgütü olduklarından dolayı hükümetler nezdinde muhatap alındıklarını ve Haiti’deki depreme ABD, İsrail’den sonra 24 saat içerisinde ulaşan üçüncü kuruluşun İHH olduğunu ifade etti.

NİFAK TOHUMLARINI İNGİLİZLER EKTİ

Burma (Myanmar)’nın bir eyaleti olan sahil kenarındaki Arakan’da, 1450’li yıllarda Rohinyalı Müslümanlar tarafından bağımsız bir krallık kurulduğunu, bu krallığın Budis Krallar tarafından yönetildiğini ve 1784’e kadar devam ettiğini anlatan Dr. Uysal, Hindistan’ı sömürgeleştiren İngilizlerin, Birmanya işgalinin 40 yıl sürdüğünü ve bu bölgede ekilen nifak tohumları sayesinde İngiliz sömürgesinin ise 120 yıl devam ettiğini hatırlattı.

Arakan’daki ilk katliamın 1942’de yapıldığını ve 150 bin Rohinyalı Müslümanın öldürüldüğünü, yedi büyük katliamın sonuncusunun ise 25 Ağustos 2017’de gerçekleştirildiğini anlatan Uysal, evlerinden ve yurtlarından edilerek Bangladeş’e göç etmek zorunda bırakılan Müslümanların sayısının ise 800 bini bulduğunu açıklayan Uysal, Rohinya’nın bir topluluk adı olduğunu ve 130 etnik unsurun bulunduğu Myanmar’da 65 milyon insanın yaşadığını söyledi.

KATLİAMLARIN ARKASINDA ÇİN VAR

Küresel güçlerin (Çin-ABD) Myanmar-Arakan üzerinde kapıştığını, sebebinin ise enerji yolu olduğunu dile getiren Uysal, “Bu katliamın arkasında Çin var. Çin’in enerji sıkıntısı var. Enerjisini de Ortadoğu’dan alarak gemilerle pahalı ve uzun bir yolculuktan sonra Çin’e ulaştırıyor. Amerika, Çin’in büyümesini istemiyor ve bu koridora askeri gücünün yüzde 20’sini konuşlandırarak korsanlarını yerleştiriyor. Çin katliamları görmezlikten gelerek uluslararası arenada Myanmar hükümetine destek veriyor. Arakan-Burma-Çin arasında yeni bir petrol boru hattı döşüyor” dedi. Konya İHH olarak Balıkali Kampında 1 milyon 200 bin lirayı aşkın yardım götürerek Bangladeş’ten tedarik ettikleri gıda ve temizlik torbalarını günde 1000 adet dağıttıklarını, 1.500 branda ve çadır ile gazyağı da dağıttıklarını belirten Uysal, kısa, orta ve uzun vadede çözüm önerilerini de sıraladı. Sohbetin soru-cevap kısmından sonra Konya İHH Başkanı Opr. Dr. Hasan Hüseyin Uysal’a, HİSDER’in teşekkür plaketini Dr. Gökhan Darılmaz ile Mustafa Erol birlikte takdim etti.

“katliamlarin-arkasinda-cin-var”-(1).jpg