Katar'dan Libya'nın Tobruk hükümetine cevap

Katar'dan Libya'nın Tobruk hükümetine cevap

Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Rumeyhi:

DOHA (AA) - Katar hükümeti, Libya’nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi hükümetinin başbakanı Abdullah es-Sini’nin açıklamalarını esefle karşıladıklarını ve ülkelerinin muhaliflere silah gönderdiği iddiasını kabul etmediklerini açıkladı.

Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed bin Abdullah El Rumeyhi, Katar resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, ülkesinin Libya’nın içişlerine karışmadığını ve Sini’nin ülkesine yönelik sarf ettiği beyanları reddettiklerini belirtti.    

Açıklamada Rumeyhi, "İddia edilen konuların hiçbiri doğru değildir. Katar'ın devlet politikası açık, şeffaf, tutarlı temeller ve karşılıklı saygı üzerine bina edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Libya'da devam eden iç karşılık ve siyasi çekişmelere Katar'ın taraf olmadığını, Libya halkına devrim sürecinden itibaren yardımcı olduklarını anlatan Rumeyhi, bu tur iddiaların doğruluğu araştırılmadan dile getirilmesinin "son derece hatalı ve tehlikeli" olduğunu kaydetti.

Rumeyhi, bütün Libyalıları, ayrılıkları bir kenara bırakmaları, barış ve diyalog yoluyla ülkelerinin bütünlüğünü korumaya davet etti.    

Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi hükümetinin başbakanı Sini, dün gece, Sky News Arapça televizyonunda, Katar'a ait silah dolu 3 kargo uçağının "Fecr Kuvvetleri"ne teslim edildiğini ve daha önce de Sudan’a ait uçaklarla ayrılıkçı gruplara silah taşındığını dile getirerek, "Eğer Katar ve Sudan bu şekilde devam eder, içişlerimize karışırsa Hartum ve Doha ile diplomatik ilişkimizi keseceğiz" ifadelerine yer vermişti. 

 Libya, emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiş, ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

MGK, darbe girişimini Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerinin desteklediğini ileri sürerken Hafter'i destekleyen Temsilciler Meclisi, Fecr Kuvvetlerini Sudan ve Katar'ın desteklediğini iddia ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı