Katar'daki Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı

Katar'daki Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı

Taliban, Doha'da, Afgan hükümetini temsil eden heyetle yapılan "diyalog" görüşmelerinde, resmi olarak tanınmayı ve liderlerinin isimlerinin uluslarararası kara listelerden çıkarılmasını talep ettiklerini açıkladı

KABİL (AA) – Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen "Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı"na katılan Taliban'ın, ülkede barışın sağlanması için resmi olarak tanınmayı talep ettiği bildirildi.

Taliban yaptığı yazılı açıklamada, Pagvaş isimli Kanadalı dernek tarafından Doha'da düzenlenen "Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı"nda, Afgan hükümetini temsil eden heyetle yaptıkları görüşmelerde, ülkede silahlı mücadeleye son vermek için, resmi olarak tanınmayı ve Taliban liderlerinin isimlerinin uluslararası kara listelerden çıkarılmasını talep ettiklerini belirtti.

Açıklamada, Taliban’ın taleplerinin örgütü temsil eden 8 kişilik heyetin üyesi Mohammad Abas Stanikzai tarafından okunduğu aktarıldı.

Silah bırakmak için ülkedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesi şart koşulan açıklamada, "Afgan hükümeti tarafından barış sürecini yürütmesi için görevlendirilenler barışa inanmalı, ülkede herkes tarafından tarafsız oldukları kabul edilmeli " ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "Afgan hükümetinin barışı bir ihtiyaç olarak görmediği, belki barış sürecini halkı aldatma taktiği olarak kullandığı ve barış sürecinin hükümetin planında hala bir strateji olarak yer almadığı" iddia edildi.

Yaklaşık on sayfalık açıklamada Taliban, ülkeyi yönettikleri ilk dönemlerde hata yaptıklarını ve bu hataların tecrübesizlikten kaynaklandığını savunurken, ülkede devam eden savaşların ABD liderliğindeki NATO güçlerinin Afganistan’a gelmesinden ve burada operasyonlar yürütmesinden kaynaklandığını, ülkenin bir krize doğru gittiğini öne sürdü.

Barışsız yaşamın imkansız olduğu vurgulanan açıklamada, barışın sadece sloganlarla sağlanamayacağı belirtildi.

Pagvaş isimli Kanadalı dernek, dört gün önce Doha’da Afganistan’da barışın sağlanması ile ilgili "Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı" isminde iki günlük konferans düzenlemişti. Konferansa Afgan hükümetini temsil eden 20 kişilik heyetin yanı sıra, Taliban’ın sekiz kişilik heyeti, Afgan milletvekilleri, sivil toplum aktivistleri ve Afgan hükümetine karşı silahlı mücadeleyi devam ettiren Hizbi İslami Partisi'nin iki temsilcisi de katılmıştı. 

Taliban, Doha'daki programdan önce konferansın konusunun barış süreci olmadığını ileri sürmüştü.      

Kaynak:Haber Kaynağı