Katar'da geleneksel ramazan eğlencesi: "Garangao"

Katar'da geleneksel ramazan eğlencesi: "Garangao"

Ramazan ayının 15'inci akşamında iftar sonrası başlayan kutlamalar, gece geç satlere kadar sürüyor. Bu esnada aileler kısa ev ziyaretleri gerçekleştirirken, rengarenk geleneksel kıyafetler içindeki çocuklar da "Garangao" tekerlemesini okuduktan sonra evle

DOHA (AA) - ENES KANLI - Ebeveynlerinin zorlu çöl hayatından çok farklı kültür ve koşullarda büyüyen Katarlı çocuklar, ramazan ayında doyasıya eğlendikleri ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildikleri "Garangao" oyununu heyecanla bekliyorlar.

Ramazan ayının 15'inci akşamında iftar sonrası başlayan kutlamalar, gece geç satlere kadar sürüyor. Bu esnada aileler kısa ev ziyaretleri gerçekleştirirken, rengarenk geleneksel kıyafetler içindeki çocuklar da "Garangao" tekerlemesini okuduktan sonra evlerden şeker ve yemiş topluyor. Ülke genelinde çeşitli etkinliklerle günler öncesinden başlayan gelenek, festival havasında kutlanıyor.

Çöldeki bedevi hayatının ortak kültürünün miras bıraktığı Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Umman gibi Arap Yarımadası ülkelerinde farklı isimlerde ancak benzer şekilde kutlanan "Garangao"nun uygulanma biçimi zamanla değişmesine rağmen çocukların hissettiği neşe değişmiyor.

"Garangao" isminin, şekerleme ve çerezlerin bulunduğu hasırdan sepetin karıştırıldığında çıkarttığı sesin yansıması olduğu öne sürülüyor. Diğer bir görüşe göre Garangao, çocukların şeker toplarken taşları birbirine vurarak çıkardığı sesten geliyor.

Ramazan ayının ortasında anne babaların, Kur'an-ı Kerim'den 15 cüz ezberleyen çocuklarını şekerleme ve hediyelerle ödüllendirmesinin de "Garangao" geleneğinin başlangıç sebebi olduğu anlatılıyor.

-Günümüzde "Garangao" kutlamaları

Katar'daki alışveriş merkezlerinden, parklara, spor tesislerinden tarihi çarşıya, çeşitli mekanlarda çok sayıda etkinlikle "Garangao" kutlanıyor.

Bu yıl Doha'daki Eş-Şekab Binicilik Kulübü'nde, Katar Vakfı tarafından kurulan etkinlik alanında rengarenk geleneksel kıyafetler içindeki çocuklar, halat çekme, beş taş, ip atlama, yağ satarım, bal satarım gibi geleneksel oyun alanlarında gönüllerince eğleniyor.

Bedevi kültürünün yansıtıldığı çadırlarda, kukla gösterileri, bazı standlarda ise eğitici oyunlar eşliğinde, düzenli beslenme, uykunun önemi, kişisel bakım gibi günlük faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Geleneksel kıyafet giydirilmiş dev maskotların da gezindiği alana gelen çocuklar, eğitmenler eşliğinde midilli atlarına binme fırsatı da buluyor.

 Büyükler de ikram edilen "Arap kahvesi, Karak Çayı, Haris, Lokma, Hanfaruş ve Cariş" gibi Arap Yarımadasındaki geleneksel lezzetlerin tadına bakma şansı yakalıyor.

Katarlı minik Muhammed'in (7) babası Casim el-Cabir, AA muhabirine, çocuklarının atalarının bu geleneğini yaşamaları ve ileride yaşatacak olmalarından duyduğu memnuniyetini ifade ediyor. Cabir, Çocukluğundaki "Garangao"ların bugünkülerden "çok daha farklı" olduğunu belirten Cabir, "o günlerdeki neşe ve heyecanını hala hatırladığını" anlatıyor.

"Garangao" etkinlikleri hafta boyunca çocuk filmleri, sihirbaz gösterileri, spor turnuvaları gibi farklı etkinliklerle Ramazan Bayramı'na kadar Katar'da kutlanmaya devam edecek.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı