Katar İle Fransa 24 Rafale Uçağı Satışı İçin Anlaştı

Katar İle Fransa 24 Rafale Uçağı Satışı İçin Anlaştı

Fransa, 24 adet Rafale tipi savaş uçağının satışı için Katar ile anlaşma imzaladı. Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, başkent Doha'da...

Fransa, 24 adet Rafale tipi savaş uçağının satışı için Katar ile anlaşma imzaladı. 

Katar resmi haber ajansı QNA'nın haberine göre, başkent Doha'da bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen törende 24 adet Rafale tipi savaş uçağının satışını içeren anlaşma imzalandı. 

Hollande-Al Sani görüşmesinde, kardeş iki ülke arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin desteklenme yolları ile çeşitli alanlarda yaşanan gelişmeler ve ortak stratejik çıkarların sağlanması gibi konular ele alındı. 

Liderlerin, bölgede yaşanan son gelişmeler ile bölgesel ve uluslararası alanda ortak öneme sahip konular hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğu da kaydedildi. 

İki liderin gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yayınladıkları ortak açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın Doha ziyaretinin başta savunma ve güvenlik olmak üzere iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirdiği belirtildi. Açıklamada, 24 adet Rafale tipi Fransız savaş uçağının satışı için imzalanan anlaşma ile Katar'ın savunma alanında stratejik ortak olarak Fransa'yı seçtiği vurgulandı.

Fransa'nın 27 yıldan bu yana pahalı olduğu ve sisteminin karmaşıklığı gibi nedenlerle istediği şekilde pazar bulamadığı Rafale uçaklarını satmaya başladığı görülüyor. Bu yılın başında Şubat ayında ilk satışını Mısır'a yapan Fransızlar, daha sonra Hindistan ile 36 uçak satışı konusunda anlaşmıştı. 

Yapılan bu anlaşma ile Katar, Fransa'dan Rafale alan üçüncü ülke olma özelliği taşıyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı