Katalonya'nın bağımsızlık girişimleri yargıda

Katalonya'nın bağımsızlık girişimleri yargıda

Katalonya'da 9 Kasım 2014'te yapılan bağımsızlık yanlısı yasa dışı referandumdan dolayı dönemin Katalonya Başkanı Artur Mas ve iki hükümet üyesinin yargılanmasına karar verildi

MADRİD (AA) - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde 2011 yılından bu yana devam eden bağımsızlık yanlısı girişimlerin siyasi mimarı olarak bilinen eski Katalonya Başkanı Artur Mas'ın yargılanmasına karar verildi.

Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) bugün aldığı kararda, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen 9 Kasım 2014'te bağımsızlık yanlısı referandum düzenlenmesini sağlayan dönemin Katalonya Başkanı Artur Mas ve iki hükümet üyesi İrene Rigau ve Joana Ortega'nın "görevi kötüye kullanma ve yasalara itaatsizlik" suçlarından yargılanacaklarını açıkladı.

Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı açılan ilk davada savcılık, Artur Mas için 10 yıl, Irene Rigau ve Joana Ortega için de 9'ar yıl kamu görevinden men talep ediyor.

Bu arada 9 Kasım referandumuyla ilgili yürütülen diğer bir soruşturmada dönemin Katalonya Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Francesc Homs'un da yargılanması söz konusu. Madrid'deki Yüksek Mahkeme, mevcut durumda Katalan Grubu'nun İspanyol Meclisindeki sözcüsü olan Homs'un yargılanması için geçtiğimiz hafta meclisten milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.

2014'teki referanduma katılım yüzde 37,2 düzeyinde kalmış, oy kullananların yüzde 80,76'ı bağımsızlığı desteklemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :