Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere ceza

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere ceza

Eski Katalonya Başkan Yardımcısı ve Katalan milletvekili Homs'a Anayasa Mahkemesine itaatsizlikten 1 yıl 1 ay kamu görevinden men cezası verildi

MADRİD (AA) - İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalan Avrupalı Demokratik Partisinin (PDeCAT) ulusal meclisteki sözcüsü ve milletvekili Francesc Homs'a 1 yıl 1 ay kamu görevinden men ve para cezası verdi.

Homs, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen 9 Kasım 2014'te Katalonya'da yapılan halk oylamasını organize etmek suçundan yargılandı. Dokunulmazlığının meclis tarafından kaldırılmasının ardından 27 Şubat'ta Yüksek Mahkemede başlayan davası sona eren Homs, Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlikten 1 yıl 1 ay kamu görevinden men ve 30 bin avro para cezasına çarptırıldı.

Öte yandan Homs, savcılığın yönelttiği diğer bir suçlama olan "görevini kötüye kullanmaktan" ise beraat etti.

Homs, yasa dışı ilan edilen halk oylaması nedeniyle kamu görevinden men cezası alan dördüncü Katalan siyasetçi oldu.

Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) tarafından görülen başka bir davada, eski Katalonya Başkanı Artur Mas 2 yıl, eski Katalonya özerk yönetim hükümeti Başkan Yardımcısı Joana Ortega 1 yıl 9 ay ve eski Katalonya Eğitim Bakanı Irene Rigau da 1 yıl 6 ay kamu görevinden men cezaları almıştı. Mas, Ortega ve Rigau, TSJC'nin kararına itiraz ederek, davayı Yüksek Mahkemeye taşımıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :