Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler

Katalonya özerk yönetim parlamentosu, Eylül 2017'de bağımsızlık yanlısı referandum yapılması için karar aldı- İspanyol mahkemeleri, bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden Katalan siyasetçilere yargı yolunu açtı

MADRİD (AA) - İspanya Anayasa Mahkemesinin aldığı kararlara uymayarak, bağımsızlık yanlısı girişimlerine devam eden Katalonya özerk yönetim parlamentosu, 2017 eylül ayında bağımsızlık yanlısı referandum yapılması için karar aldı.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden iktidardaki "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisi, bağımsızlık iddiasını bugün bir kez daha Katalan parlamentosuna getirdi. Katalonya'da Eylül 2017'de bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılması ve bunun sonuçlarının parlamentoya yansıması için Mart 2018'de Katalonya'da erken yerel seçime gidilmesiyle ilgili karar metni Junts pel Si ve CUP'un oylarıyla kabul edildi. Katalan parlamentosunda muhalefetteki tüm siyasi partiler bu girişimi protesto etmek için oylamaya katılmazken, sadece Podemos partisinin Katalonya'daki destekçisi "Catalunya Si que es Pot" oylamada hazır bulunup, "çekimser" kaldı.

Bu arada Katalonya parlamentosundaki bugünkü yeni girişimin, İspanyol mahkemelerinin, bağımsızlık yanlısı girişimlere öncelik eden Katalan siyasetçilere yargı yolunun açılmasına ilişkin kararlar aldığı günlere denk gelmesi dikkati çekti.

Anayasa Mahkemesi, mahkeme kararlarına uymayarak bağımsızlık yanlısı girişimlere izin vermekle suçlanan Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell'in yargılanmasına karar verdi. Yasaklanmasına rağmen Katalonya'da 9 Kasım 2014'te yasa dışı referandum yapılmasına olanak vererek, görevini kötüye kullanma, Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlik ve kamu kaynaklarını kötü kullanmakla suçlanan eski Katalonya Başkan Yardımcısı Francesc Homs'un da aynı şekilde yargılanmasının önü açıldı. Yüksek Mahkeme, Homs'un suç işlediğine ilişkin deliller olduğuna kanaat getirerek, yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

Öte yandan Katalonya Savcılığı ise 3 gün önce aldığı kararda, 9 Kasım 2014'teki bağımsızlık yanlısı referandumu hazırlamakla suçlanan eski Katalonya Başkanı Artur Mas hakkında 10 yıl, dönemin Katalonya Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve Eğitim Bakanı Irene Rigau için ise 9'ar yıl kamu görevlerinden men edilmeleri cezası talep etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :