Katalonya krizine çözüm için "sembolik" görüşme

Katalonya krizine çözüm için "sembolik" görüşme

İspanya Başbakanı Rajoy ve Katalonya Başkanı Mas, İspanya'nın Katalonya özerk yönetimindeki bağımsızlık yanlısı girişimlerle bağlantılı krizi çözebilmek için ilk defa bir araya geldi

MADRİD (AA) - İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas, İspanya'nın Katalonya krizine çıkar bir yol bulabilmek için ilk defa bir araya geldi.

İspanya'da muhalefetteki siyasi partiler, basın ve sivil toplum örgütlerinin uzun süredir talep ettiği Rajoy ve Mas görüşmesi soğuk geçti. Madrid'deki Başbakanlık Konutu'nda (Moncloa) yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrasında Katalonya'daki krizi önlemeye yönelik yeni bir gelişme olmadığı görüldü. Artur Mas, arabayla Başbakanlık Konutu önüne geldiğinde kendisini bekleyen Başbakan Rajoy diğer kabullerin aksine merdivenlerden inmezken, basın mensupları için yapılan selamlama sırasında iki liderin, birbirlerinin yüzüne bakmamaya ve gülümsememeye özen gösterdiği gözlendi.

Görüşme sonrasında basına verilen bilgilerde, Başbakan Rajoy'un, 9 Kasım'da Katalonya'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı referandumun gerek Anayasa Mahkemesi gerekse İspanyol Meclisi tarafından reddedildiğini hatırlatarak, bu yasa dışı referandumun yapılmayacağını vurguladığı bildirildi.

Başbakanlık basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Rajoy'un Katalonya konusunda önceliğinin "ekonomideki toparlanmayı sürdürmek ve sağlamlaştırmak" olduğunu dile getirdiği ve "siyasi istikrarsızlığın, ekonomide başlamakta olan bu toparlanma sürecini tehlikeye sokabileceğini" ifade ettiği kaydedildi. "Karşılıklı saygı ve anlayış içinde bir görüşme olduğu" belirtilen açıklamada, Başbakan Rajoy'un, "genel anlamda İspanya'nın ilerlemesine katkı sağlayacak olması şartıyla, Katalonya'da yaşayanların yararına olabilecek tüm projelere kararlı ve vefakar bir şekilde işbirliğine hazır olduğu" mesajını verdiği bildirildi.

Görüşmeden sonra basın toplantısı düzenleyen Artur Mas ise "referandumun yasa dışı olduğunu söylemekten başka alternatif sunmadığı" gerekçesiyle İspanyol hükümetini eleştirdi.

Katalonya özerk yönetim yasalarına göre "yasal bir referandum" yapmakta kararlı olduklarını savunan Mas, İngiltere ve İskoçya örneğini vererek, aynı şekilde İspanya'nın da Katalonya ile anlaşabileceğini ileri sürdü. Katalonya özerk yönetimin Madrid'deki binasında basınla konuşmayı tercih eden Mas, "Katalonya ile İspanya'nın geri kalanı arasındaki siyasi meseleyi çözmek için masanın üzerine yeni teklifler getirileceğine dair beklentilerim vardı ama böyle bir şey yok. Eğer siyasal arzu olursa yasal bir referandum haline dönüştürülebilir. Referandum olmaksızın Katalonya için istikrarlı bir çözüm olmayacak ve dolayısıyla iyi de olmayacak" dedi.

Mas, "Bugün, bir şeyin sonu değil. Konuşmaya devam etmek için açık diyalog ortamı halen var" diyerek, karamsar olmadığını dile getirdi. Mas'ın basın toplantısı sırasında, İspanyol aşırı sağcı gençlik örgütlerinden bir grup, "yaşasın İspanya" diye slogan atınca hemen salondan çıkarıldı.  

Öte yandan görüşme sırasında Artur Mas'ın Katalonya'da bazı altyapı projelerine ilişkin 23 maddelik öneriler sunduğu, Başbakan Rajoy'un da bunlar üzerinde çalışarak en kısa zamanda cevabını vereceğini söylediği açıklandı.

Başbakan Mariano Rajoy ve Katalonya Başkanı Artur Mas, son olarak 20 Eylül 2012'de karşılıklı resmi bir görüşme yapmıştı. 2013 mart ve ağustos aylarında ise gayri resmi görüşmeler olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı