Kaşıkçı'nın cesedini halıya sarıp çıkarmışlar

Kaşıkçı'nın cesedini halıya sarıp çıkarmışlar

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki başkonsolosluk binasında öldürülmesinin yankıları sürüyor. Kaşıkçı'nın başına gelenleri en ince ayrıntısına kadar aydınlatan Türk güvenlik güçleri cesedin bulunması için de sona yaklaştı.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a konuşan bir Suudi yetkili, Cemal Kaşıkçı cinayetinin müzakere ekibinin bir hatası olduğunu söyledi. Yetkili, "Müzakere ekibinin şaşkınlığı olayın üstünü örtmelerine neden oldu" dedi.

2 Ekim tarihinde İstanbul Başkonsolosluğu'na giren gazeteci Kaşıkçı'dan haber alınamaması üzerine dünyanın gözü Suudi Arabistan'a çevrilmişti. Günlerce cinayeti inkar eden Riyad yönetimi, 20 Ekim'in ilk saatlerinde Kaşıkçı'nın konsolosluk binasında öldüğünü kabul etti.

milliyet_221018.jpg

 

 

Dünden bu yana Suudi Arabistan'a dünyadan tepki yağıyor ve Reuters'ın yeni haberinin başlığı 'Suudi Arabistan, şüpheler arasında Kaşıkçı'nın ölümünde diğer hikayeyi kanıtlamaya çalışıyor' oldu.

Haberde ayrıca, konsolosluk içerisinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın yakın koruması Maher Abdulaziz Mutreb'le Cemal Kaşıkçı'nın konuşmalarına dair detaylar var.

Buna göre yetkili şunları söyledi.

“Plana göre, Suudi Arabistan’dan gönderilen heyete Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek için İstanbul dışındaki güvenli bir evde birkaç gün tutma, ancak ikna edememeleri durumundaysa serbest bırakma talimatı verildi. Ancak başkonsolosluk binasında görüşmenin ilk anlarıyla birlikte işler de ters gitmeye başladı. Kaşıkçı, başkonsolosun ofisine götürüldü. Burada istihbarat görevlisi Mahir Mutreb bekliyordu. Mutreb, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmeyi amaçlıyordu. Ancak Kaşıkçı geri dönmeyi kabul etmedi ve Mutreb’e dışarda kendisini bekleyen biri olduğunu, bir saat içinde binadan çıkmazsa bu kişinin Türk yetkililerle temasa geçeceğini söyledi Kaşıkçı, Mutreb’e ayrıca diplomatik kuralları ihlal ettiklerini belirterek,‘Bana ne yapacaksınız? Beni kaçırmak mı istiyorsunuz’ sorularını yöneltti. Mutreb de, ‘Evet, seni bayıltıp kaçıracağız’ yanıtını verdi.

Mutreb’in Kaşıkçı’nın gözünü korkutmak amacıyla sarf ettiği düşünülen bu tehdit, kendisine verilen ikna etme ve edilemezse serbest bırakma yönündeki talimatlara da aykırı. Kaşıkçı sesini yükseltti ve grup da panikledi. Bunun üzerine Kaşıkçı’yı etkisiz hale getirmek için birisi arkadan koluyla boğazına sarılarak ağzını kapattı. Amaç her ne kadar Kaşıkçı’yı sakinleştirmek olsa da gazeteci muhtemelen yaşından dolayı bu müdahale üzerine hayatını kaybetti.

Bunun üzerine heyet olay örtbas etmek için Kaşıkçı’nın cesedini bir halıya sardı ve başkonsolosluğa ait araçlardan biriyle bina dışına çıkardı. Daha sonra ceset, ortadan kaldırılması için yerel bir işbirlikçiye teslim edildi. Adli tıp uzmanı Salah Tubeygi de kanıtları ortadan kaldırdı.

Heyette yer alan istihbarat görevlisi Mustafa Medeni, Kaşıkçı’nın kıyafetlerini gözlüğünü ve Apple Watch cihazını taktıktan sonra başkonsolosluğun arka kapısından Kaşıkçıymış gibi ayrıldı. Sultanahmet’e gitti ve bu eşyaları orada attı

turkiye_221018.jpg

Etiketler :