Kashagan sahasında yıllık petrol üretimi

Kashagan sahasında yıllık petrol üretimi

Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev Kashagan sahasındaki yıllık petrol üretiminin

ASTANA (AA) - Kazakistan Ekonomi ve Bütçe Planlama Bakanı Yerbolat Dosayev, Kashagan sahasındaki yıllık petrol üretiminin 2014'te 2,4 milyon tona çıkmasının beklenmediğini bildirdi.

Hükümetin Kashagan sahasında arama ve çıkarma yapan petrol şirketleriyle üretim ve ihracatı arttırmak amacıyla devreye girecek yeni bir plan üzerinde çalıştığını bildiren Bakan Dosayev, 2014'te Kashagan'dan sevkiyat yapılacak petrolün 1,5 milyon tonun altında olmayacağını kaydetti.

Kazakistan Petrol ve Gaz Bakanı Uzakbay Karabalin, geçen haftalarda yaptığı açıklamada Kashagan petrol sahasına bağlanan boru hatlarının inşasında yaşanan sorunlara ilişkin son incelemenin nisan ayı içerisinde planlandığını bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, Hazar Denizi açıklarında 2000 yılında keşfedilen Kashagan, dünya genelinde son 35 yılda bulunan en geniş petrol sahası olma özellliğini taşıyor.

Varlığı 35 milyar varil olarak tahmin edilen Kashagan dünyada Orta Doğu dışındaki en geniş, dünyanın beşinci büyük petrol rezervini barındıran petrol sahası olarak gösteriliyor.

Shell (yüzde16.81), Exxon Mobil (yüzde 16.81), Total (yüzde16.81), ÇinUlusal Petrol Şirketi (CNPC) (yüzde 8.33) KazMunayGas (yüzde16.81), INPEX (yüzde 7.56) ve AgipKCO - Eni  (yüzde16.81) konsorsiyumuyla 2013 eylül ayında petrol çıkarılmaya başlanan Kashagan'da 2 hafta sonra üretim süresiz biçimde durdurulmuştu. Kashagan'daki üretimin durmasına neden olarak denizden karaya bağlanan boru hatlarındaki sızıntılar gösterilmişti. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı