"Kartel Davası"nda vatandaşlara "acele etmeyin" uyarısı

"Kartel Davası"nda vatandaşlara "acele etmeyin" uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Güzel: - "Rekabet Kurulunun 12 banka hakkında aldığı idari para cezası kararı, Danıştay nezdinde karar düzeltme talebiyle incelenmeye devam ediliyor. Söz konusu kararın kesinleşmesine kadar olan süreçte tüketici h

KIRIKKALE (AA) - ZEKERİYA KARADAVUT - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Eğitim ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Yakup Güzel, Rekabet Kurulunun 12 banka hakkında aldığı idari para cezası kararının Danıştay nezdinde karar düzeltme talebiyle incelenmeye devam edildiğini belirterek, "Söz konusu kararın kesinleşmesine kadar olan süreçte tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvuruların ardından bazı mağduriyetler yaşanabilir. Davanın sonucunun beklenmesi gerekiyor" dedi.

Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rekabet Kurulunun 8 Mart 2013'te 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı konularında birlikte fiyat tespit etmek amacıyla kartel oluşturduğunu belirlediğini ifade ederek, bu tespit sonucunda Kurulun, 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468 lira idari para cezası kestiğini anımsattı.

Hukuk sürecinin Danıştaya taşındığını ve şu an kararın düzeltme safhasında olduğunu ifade eden Güzel, şöyle konuştu:

"Rekabet ihlallerinden zarara uğrayanların zararlarının tazmini için yargı yoluna başvurabileceklerine ilişkin basında haberler var. Vatandaşlarımız, yüksek mahkemede görülmekte olan davanın sonucunu beklesin. Buna ilişkin idari mahkeme, kararı onayladı. Yani Danıştay kararına tam olarak kesinleşti diyemeyiz. Tüketici kanununda, 'kartelden zarar gören vatandaşlar 3 katına kadar tazminat talep edebilir' diye bir madde var. Tüketiciler de bu işten zarar gördüklerini iddia ediyorsa tazminat talep edebilecek. Bu, en doğal hakları ancak şu anda yargıdan çıkmış henüz bir karar yok, herkes bu kararı bekliyor. Vatandaşlarımızın, basında çıkan haberlere göre değil de yargı kararına göre hareket etmeleri gerekiyor. Geçenlerde 'Kartelden hak alımı' gibi haberler çıktı. Onlar farklı olaylar, hala kesinleşmiş bir durum yok. Basındaki haberlere göre hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine hücum ederlerse davayı kaybetmeleri durumunda karşı tarafın avukatlık ücretini, mahkeme masrafları gibi maliyetle karşılaşabilirler. Tüketicilerimize biraz daha sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum. Şu anda hala net bir durum yok."

Güzel, Sincan Tüketici Hakem Heyetinin verdiği bir karar olduğunu, bu kararın hala tüketici mahkemesi denetiminden geçmediğini aktardı.

Kartel olayından etkilenen kişi sayısının çok fazla olduğuna dikkati çeken Güzel, şunları kaydetti:

"Sadece tüketici kredileri değil ticari krediler, mevduatlar, 2007 ile 2011 arasında kullandırılmış neredeyse bütün krediler bu kapsama giriyor. Bunların ne kadarı hakem heyetlerine ve mahkemeye gider bilemiyoruz ama mahkeme kararını beklemekte fayda var. Rekabet Kurulunun 12 banka hakkında aldığı idari para cezası kararı Danıştay nezdinde karar düzeltme talebi ile incelenmeye devam ediliyor. Söz konusu kararın kesinleşmesine kadar olan süreçte tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvuruların ardından bazı mağduriyetler yaşanabilir. Davanın sonucunun beklenmesi gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :