Kars'ta kazlar besiye alındı

Kars'ta kazlar besiye alındı

Kars'ta, kaz yetiştiren besiciler, kar yağışı ve soğuk havanın etkili olmasıyla bahardan bu yana meralarda besledikleri kaz sürülerini özel besiye çekti- Kaz besicilerinden Ahmetoğlu:- "İlkbaharla birlikte yumurtadan çıkan kaz yavruları, ekim ayı ortaları

KARS (AA) - Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde söz sahibi olan Kars'ta, besiciler, kar yağışı ve soğuk havanın etkili olmasıyla kazlarını besiye aldı.

Bahardan bu yana meralarda beslenen kaz sürüleri, kış mevsiminin etkisini göstermesiyle kesimden önce özel besiye çekildi.

Lezzetiyle bilinen Kars kazları, kış sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

Kars'ın merkezi ile ilçe ve köylerinde ilkbaharın başlangıcında yumurtadan çıkan ve meralarda büyüyen kazlar, ekim ayının sonuna doğru et ve yağ tutması amacıyla yaklaşık 1.5 ay boyunca arpa yedirilerek özenli bir şekilde besleniyor.

Kars'ın Susuz ilçesindeki kaz besicilerinden Mustafa Ahmetoğlu (64), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene kazların geçen yıla göre daha iyi beslendiklerini söyledi.

Kars'ın doğal güzelliği, zengin florası ve iklimi açısından kaz besiciliği için çok uygun olduğunu ifade eden Ahmetoğlu, Kars kazına ilginin artmasıyla özellikle köylerde hemen hemen her çiftçinin kaz beslemeye başladığını aktardı.

Ahmetoğlu, kış öncesi kazların besiyle alınmasının damak tadına ayrı bir lezzet kattığını vurgulayarak, "İlkbaharla birlikte yumurtadan çıkan kaz yavruları, ekim ayı ortalarına kadar bölgedeki mera ve yaylalarda otlayarak beslenir. Kazların kesilmeden önce yaklaşık 1,5 ay yalnızca arpayla besliyoruz." dedi.

Kaz yemeğinin kış aylarında daha lezzetli olduğunu ifade eden Ahmetoğlu, "İlk kar yağdıktan sonra kazların kar yemesi de çok önemlidir çünkü etine lezzet katar. Kazları kesip yıkadıktan sonra tuzlayıp 3-4 gün bu şekilde bırakıyoruz. Ardından kazları asarak kurutuyoruz. Kurutma işleminden sonra da tandırda veya sobada pişirilir. Biz burada inek de besleriz, koyun da besleriz ama kazın eti daha iyi olduğu için ekseriyetle kaz besleriz. Misafirperver Karslılar olarak kışın gelen misafirlerimize kaz ikram ederiz." diye konuştu.

- Kaz sürüsüne şiir okuyor

Aynı zamanda şiirle ilgilenen Ahmetoğlu, kazlarına "Ahmetoğlu der ki dertlerim bitmez, ne kadar yazarsam cana kar etmez, yapılan iyiliği mevla zay etmez, misafirperdir Karslı gardaşım, inanmazsan eğer gel gör gardaşım. Geçti kışlar geldi yazlar, sularda yüzer ördekler kazlar, aşığın söyleyip çaldığı sazlar, sazı da güzeldir sözü de güzel." şiirini okuyup, türküler söylüyor.

Sarıkamış ilçesinde kaz besleyen Gülbeyaz Ağbaba da Sarıkamış'ta bulunan Cıbıltepe Kayak Merkezi'ndeki otellerden kış mevsiminde yerli ve yabancı turistler için talep aldıklarını anlattı.

Ağbaba, kazları özenle beslediklerini belirterek "Kazlarımızı kar yemeden, arpa yemeden kesmiyoruz çünkü lezzeti olmaz. Sarıkamış'a mevsimin ilk karı yağdı. Şimdi kazlarımızı hem arpa hem de karla besleyerek kışa hazırlıyoruz." dedi. Ağbaba, bu sene, canlı kazın büyüklüğüne göre 120 ile 150 lira arasında satışa sunulacağını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :