• BIST 106.926
  • Altın 151,366
  • Dolar 3,6718
  • Euro 4,3291
  • Konya 18 °C
  • Ağbal: Taşeronlarla ilgili düzenleme yıl sonuna kadar Meclise gelecek
  • "FETÖ'ye himmet" davası:Mahmut Sami Boydak savunma yaptı
  • Gülerce: Gülen ya ihtihar edecek ya suikasta uğrayacak
  • Ağbal: Taşeronlarla ilgili düzenleme yıl sonuna kadar Meclise gelecek
  • "FETÖ'ye himmet" davası:Mahmut Sami Boydak savunma yaptı
  • Gülerce: Gülen ya ihtihar edecek ya suikasta uğrayacak

KARPUZDAN GELEN İNCELİK

Ayşe Duran

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerindendir karpuz. Ana öğünlerimizde ve ara öğünlerimizde rahatlıkla tercih edebiliriz. Özellikle sıcak yaz günlerinde susuzluğumuzun da ilacı olan karpuzun birçok faydası vardır.

 

A,B ve C vitaminlerinden oldukça zengindir.  Potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bulunur. Karpuzun içerisinde bulunan flavonoidler, karotenoidler sayesinde anti-enflamatuvar ve antioksidan açıdan zengin bir meyvedir.

 

Karpuzda bulunan likopen serbest radikalleri nötralize eden iyi bir antioksidandır. Likopen prostat kanseri tedavisinde de yardımcı olabilir. Karpuzun bu faydalı özelliklerinden yararlanabilmek için tok karnına tüketmemek gerekli.

 

Karpuzun diğer en önemli özelliği ise, bol lif deposu olmasıdır.

 

1 porsiyon karpuz ( 150 gram) = 57 kaloridir. Günlük ihtiyaçlarımızın yaklaşık % 22 C vitamini karşılar ki bu çok iyi bir besin yoğunluğu olduğunu gösterir. % 18 A vitamini, % 5 potasyum , % 4 magnezyum içermektedir.

 

Tüm meyveler içerisinde düşük kaloriye sahip olan karpuzu tüketirken diyabet hastaların dikkatli olması lazım. Kalorisinin düşük olmasına rağmen glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir. Diyabet hastalarının dikkat etmeleri gereken ise karpuzu çok sık tüketmemeleri gerekir. Tüketecekleri zaman ince bir dilim karpuz(100gram) ve yanına 1 dilim ( 30 gram) beyaz peynir ile tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır.

 

Karpuzun içerisinde bulunan bol miktarda ki C vitamini nedeni ile çok iyi bir antioksidan özelliğe sahip olmakla birlikte içerdiği beta karoten ve yüksek potasyum kalp fonksiyonlarında ve kan basıncı düzenlenmesinde önemli rol oynar.

 

Karpuz böbreklerde ki kum ve taşların dökülmesine de yardımcıdır.

 

Özellikle ramazan ayında metabolizma hızının yavaşlaması nedeniyle konstipasyon şikâyetleri daha sık görülür. Karpuz iyi bir lif deposu olduğu için barsak hareketlerini düzenlemede yardımcı olur.

 

‘’ ÖRNEK İFTAR SOFRASI ‘’

 

1 dilim karpuz

1 dilim beyaz peynir ( 30 gram) ile iftar açılır

 

2-3 dakika ara verilir

 

1 kâse çorba

1 parça pide

 

5-10 dakika ara verilir

 

Etli sebze yemeği ( 7-8 yemek kaşığı)

3 yemek kaşığı kepekli makarna ( yağsız domates sosu ile)

1 ince dilim tam buğday ekmeği

3 yemek kaşığı probiyotikli yoğurt

Mevsim salatası ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve nar ekşisi ile hazırlanmış)

 

Ramazanda içinizi ferahlatacak tatlı ve soğuk bir kaçamağa ne dersiniz?

 

‘’ KARPUZLU DONDURMA TARİFİ ‘’

 

Malzemeler:

4 yemek kaşığı az yağlı yoğurt

1 dilim karpuz ( çekirdeklerinden ayıklanmış)

1 tatlı kaşığı keten tohumu

1 paket vanilya

2-3 yaprak fesleğen

 

Yapılışı:

Karpuzu küp küp doğrayın. Derin bir kapta tüm malzemeyi karıştırın. Minik dondurma kaplarına ya da dondurucunuzda ki buz kalıplarına karışımı dökün ve 3 saat dondurucuda dondurun. Afiyet olsun…

 

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim