Karpuz ihracatına "küçük" önerisi

Karpuz ihracatına "küçük" önerisi

Türkiye'de karpuz üreticileri, ürünün Avrupa ülkelerine ihracatının artırılması için 3-5 kilogramlık yetiştirilmesini önerdi- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: - "Avrupa'ya uygun 3-5 kilogramlık karpuzlar üretmeliyiz. Oradaki vatandaşlar, küçük aile yap

ADANA (AA) - VOLKAN KAŞİK-İBRAHİM ERİKAN - Türkiye'de karpuzun, 3-5 kilogramlık gibi daha küçük boyutta yetiştirilmesi durumunda Avrupa ülkelerine ihracatının da artacağı bildirildi.

Türkiye'nin erkenci karpuz üretiminin neredeyse tamamını, genel üretimin ise yüzde 20'sini karşılayan Adana'da hasat devam ederken, ihracat rakamlarının artırılması için yetkililer, Avrupalıya uygun üretim önerisinde bulundu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, AA muhabirine, Türkiye'de yıllık 6 milyon ton civarında karpuz üretildiğini söyledi.

Bunun yüzde 5'nin ihraç edildiğini anlatan Doğan, bu rakamın artırılması gerektiğini kaydetti.

Doğan, Türkiye'de 8-15 kilogram ağırlığında karpuz üretildiği için tüketimde sıkıntı yaşandığını belirterek, ihracatta da Avrupa ülkelerindeki aile yapısının, beslenme alışkanlığının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Yabancıların, daha küçük karpuzu tercih ettiğini aktaran Doğan, şöyle konuştu:

"Avrupa'ya uygun 3-5 kilogramlık karpuz üretmeliyiz. Oradaki vatandaşlar küçük aile yapılarından dolayı tek seferde tüketebilecekleri karpuzu talep ediyor ancak maalesef bizim ürettiğimiz karpuzlar 8-15 kilogram. Bu büyüklükteki karpuzu kesip yedikten sonra kalan kısmı çöpe gidiyor. Bu bir anlamda israfa da neden oluyor. Karpuz, orijinalinde küçük olmalı. Büyük karpuz ihraç edilemiyor. Bunun için küçük boyutta karpuz üretmemiz gerekiyor."

- Üreticiye teşvik isteği

Doğan, Türkiye'de küçük boyutta karpuzların çok üretilmediğini ifade ederek, bu konuda tohum firmalarına talepte bulunulması ve çiftçilerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Üreticiye hangi koşullarda, ne tür ürün ekeceğinin anlatılmasını isteyen Doğan, "Üniversite, tarım müdürlükleri, çiftçi örgütleri, üreticimizi bu konuda yönlendirmeli. Toprağın, tohumun cinsine göre doğru ürünü seçmesini sağlamalıyız. Bir ekim planlaması yapmalıyız. Örtü altı üretim ile açık tarla ekimi planlamasını doğru yapmasına yardımcı olmalıyız. Ayrıca üreticiye bu konuda teşvik de vermeliyiz" diye konuştu.

Küçük karpuzda da üretim maliyetinin değişmediğini, üretim az olduğu için çiftçinin bunu tercih etmediğini vurgulayan Doğan, "Teşvik verilirse üretici küçük karpuza yönelir, israf azalır ve ihracatımız artar" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı