" 'Kargonuz var' aldatmacasına kanmayın"

" 'Kargonuz var' aldatmacasına kanmayın"

TÜSODER Genel Başkanı Yıldız:- "Vatandaşlar kendilerini arayan, mesaj atan bir takım cezalarla tehdit eden bu düzenbazlara inanıp kargo firmalarına gitmesin"

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Avukat Rıdvan Yıldız, son günlerde bazı vatandaşlara gelen "Kargonuz var" bildiriminin yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu belirterek, "Vatandaşlar kendilerini arayan, mesaj atan bir takım cezalarla tehdit eden bu düzenbazlara inanıp kargo firmalarına gitmesin." dedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı vatandaşlar, cep telefonlarına İstanbul Anadolu Yakası'na kayıtlı bir telefon numarasından yapılan çağrıya geri dönüş yapınca, kargoları olduğu, saat 17.00'ye kadar almamaları durumunda gönderinin geri gideceği şeklinde uyarıyla karşılaştı.

Son 3 günde Edirne'de asılsız "Kargonuz var" bildirimi alan 500'e yakın vatandaş olduğunu belirten yetkililer, konunun araştırıldığını dile getirdi.

- "Dolandırıcıların yeni yöntemi"

TÜSODER Başkanı Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada bu durumun yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu söyledi.

Daha önce kısa mesaj yöntemiyle denenen dolandırıcılık yönteminin bir başka versiyonunun da telefonla gerçekleşmeye başladığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:

"Dolandırıcılar, vatandaşları hedef almaya devam ediyor. Daha önce mesajlar ile yapılan kargo dolandırıcılığı zaman içerisinde inandırıcılığını kaybedince bu kez dolandırıcılar doğrudan vatandaşları aramaya başladılar. Açıkçası, birine kargo gönderilmiş olması ve bunun iade olması kimseyi hukuki ve cezai yük altına sokmaz. Kargonun gönderildiği ve iade olduğu durumlarda nihai olarak sorumlu göndericidir.

Bu sebeple vatandaşlar göndericisi belli olmayan ya da şüpheli gönderileri ciddiye almasınlar. Geçmişte kargolarla telefon yerine salatalık domates gibi şeylerin çıktığını gördük. 90-100 TL ve bazen daha yüksek meblağlar ödeyerek vatandaşlar bu kargoları alıyorlar ve sonrasında içerisinden hiç beklemedikleri ürünler çıkıyor. Vatandaşlar kendilerini arayan, mesaj atan bir takım cezalarla tehdit eden bu düzenbazlara inanıp kargo firmalarına gitmesinler. Aksi takdirde dolandırılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadırlar."

Yıldız, böyle bir durumla karşılaşanların olayı Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığına şikayet etmesi gerektiğini bildirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :