Kardeşlik kültürünü geliştirelim

Kardeşlik kültürünü geliştirelim

HİSDER’de Birlikte Yaşama Kültürü’nü anlatan Prof. Dr. Saffet Köse, Cenab-ı Hak insanlığı kardeşlik üzerine kurduğunu belirterek “Bir arada yaşamak istiyorsak kardeşlik kültürünü geliştirmemiz lâzım” dedi.

 

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Cuma Sohbetleri’nde, Birlikte Yaşama Kültürü’nü hadislere dayanarak anlatan Prof. Dr. Saffet Köse, bütün insanlığın Allah’ın ailesi olduğunu belirterek “Bir arada yaşamak istiyorsak kardeşlik kültürünü geliştirmemiz lâzım” dedi. İslâm dünyasının bir felâket içerisinde yaşadığını ifade ederek Peygamber Efendimiz’in iki hadisini hatırlatan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse, “‘Diğer ümmetlerin birbirlerini davet ederek ekele (yiyici ve sömürgeci)

yırtıcı hayvanların, yırtıcı kuşların bir yiyecek kazanına üşüştükleri gibi üzerinize çullanacakları zaman yakındır’ hadisi sanki bugünleri anlatıyor. Burada yiyecek kazanından maksat yerüstü ve yeraltı kaynaklarıdır. İttifak halinde bizim üzerimize gelecekler” diye hatırlatmada bulundu. Prof. Dr. Saffet Köse, Batılı emperyalist ülkeler karşısında Müslümanların  ‘dünyevileştikleri’  ve ‘ölümden hoşlaşmadıkları’ndan dolayı düşmanları karşısında bir çok şeyi kaybettiklerini dile getirdi.

 

İSLÂM ÜLKELERİNDE HUZUR YOK

Gazezler Kültür Konağı’ndaki sohbetinde, bütün İslâm ülkelerinin işgal altında olduklarını ve ateş topu haline geldiklerini kaydeden Prof. Köse, sömürgeci batılı devletler tarafından her Müslüman ülkeye özel terör örgütü kurduklarını belirterek “Bizi birbirimize düşürmek suretiyle kendi kaynaklarımızı sömürüp alıp gidiyorlar” dedi.

Batı’da gelişmiş ilimlerden sosyolojiyle toplumları, psikolojiyle bizi ve kırılma noktalarımız ile zaaflarımızı çok iyi bildiklerini dile getiren Prof. Dr. Köse, bölücülük ile mezhep çatışmalarının arka planında etnik yapılar ile mezhebi ayrışmaların yattığını ifade ederek Afganistan ve Azerbaycan’da yaşayan insanların birbirine düşman edildiklerini, İngilizlerin Sudan’daki üç bin kabileyi birbirlerine düşman olarak örgütleyip gittiklerini ve Sudan’ın 6’ya bölündüğünü kaydetti. Köse, “Fransa, Mali’yi parçaladı ve böldü. Irak kaça bölündü. İran’a verdiler gazı ve İran bütün İslâm dünyasını kuşattı ve şiileri ayaklandırdılar, Irak’ı da şiilere teslim ettiler. Husileri Yemen’e soktular. Yemen üzerinde İran ve Suudi Arabistan savaşıyor. Türkiye ve Pakistan dahil hiçbir Müslüman ülkesinde huzur yok” diye konuştu.

Batılıların bugün üzerinde ısrarla durdukları konuların başında “etnik milliyetçilik, etnisite ve mezhepçilik” geldiğini hatırlatan Köse,  Batı dünyasının mezhep kavgalarından dolayı birbirleriyle 1.500 yıl savaştıklarını ve yorgun düştüklerini belirterek Müslümanalrı şu sözlerle uyardı: “Bunlar en sonunda 1950’li yıllarda Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’yle birlikte birbirlerini kabul etme noktasına geldiler ve aralarında zorunlu olarak bir birlikteliği sağladılar. Şimdi o mezhep çatışmalarını Müslüman ülkelere taşıdılar. Esas problem burada Müslümanların bunun farkında olması gerekiyor.”

“ALLAH’IN İPİNE SIMSIKI SARILIN”

Hâbil ile Kâbil’in kavgasının kavgasının günümüzde de devam ettiğini kaydeden Köse, “Sanki Hâbil ile Kâbil’in oğulları dünyaya tekrar hakim oldu da Kâbillerin egemenliği ortaya çıktı” dedikten sonra Efendimiz’in, Veda Hutbesi’ndeki şu sözlerini paylaştı: “Efendimiz, ‘Benden sonra cahiliye dönemine dönerek birbirinizin boynunu vurmayın. Size iki şey bırakıyorum. Onlara sıkı sıkı sarıldığınız müddetçe asla sapıklığa düşmezsiniz. Bunlar Allah’ın kitabı Resulullahın sünneti.” diyor. Biz bu hale niye geldik? Cenab-ı Hak, “Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve parçalanmayın. Parçalandığınızda gücünüz gider” diyor. Şu anda İslam dünyası o pozisyonda.” 

 

KARDEŞLİK KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRELİM

Cenab-ı Hak’ın insanlığı “kardeşlik üzerine” kurduğunu anlatan ve “Birbiriniz üzerinde Âdem ve Havva’nın çocukları olmanız dolayısıyla hukukunuz var” dediğini hatırlatan Köse, “Biz önce insana “kardeş” diye bakarız. Sudan’daki siyahî, benim Adem ve Havva’nın çocuğu olarak benim kardeşimdir. Amerika’daki Maykıl, Adem ve Havva’nın çocuğu olarak benim kardeşimdir. Mümin ise, Müslümanlıktan doğan bir İslam kardeşliği vardır. Birde anne ve babanın çocukları ise bundan doğan kardeşlik vardır. Yâni üç tür kardeşlik var ve bunlar birbirini tamamlayan şeylerdir. En güçlüsü mezhepten olan insan kardeşliğidir.” dedi.

Köse, sohbetinin sonunda Müslümanlar arasında birlikte yaşama kültürünü bozan şeylerin ayırımcılık, imtiyaz ve iltimas olduğunu kaydetti. Hisder adına Prof. Dr. Saffet Köse’ye teşekkür şiltini eğitmenler Salim Gürbüz ile Muhammed Acıyan sundu. Haber Merkezi

kardeslik-kulturunu-gelistirelim--(2).jpg