KARDEMİR'den çevre yatırımları

KARDEMİR'den çevre yatırımları

KARDEMİR tarafından çevre mevzuatlarına uyum kapsamında son 10 yılda 385 milyon lira yatırım yapıldı

KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) tarafından çevre mevzuatlarına uyum kapsamında son 10 yılda 385 milyon lira yatırım yapıldığı bildirildi.

KARDEMİR'den yapılan açıklamada, fabrikanın, 5 bin 400 çalışanı ve son 10 yılda yaptığı 4,2 milyar lira tutarındaki yatırım ile Karabük ve ülkeye hizmet etmeye, değer yaratmaya devam ettiği belirtildi.

Her bir ton çelik üretiminin 40 kişiye ekmek ve aş kapısı olduğu, bu çerçevede yaklaşık 96 bin kişinin fabrikalarından geçimini sağladığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gerek insan sağlığına gerekse çevre mevzuatlarımıza uyum kapsamında son 10 yılda 385 milyon lira yatırım yapılmıştır. 2017 yılında yaklaşık 193 milyon lira ilave çevre yatırım planı hazırlanmıştır. Bu plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Karabük Valiliğimiz ve Karabük Belediye Başkanlığımız ile paylaşılmış olup, planlanan bu yatırımların tamamlanması ile birlikte çevresel yükümlülüklerimiz de tamamlanmış olacaktır."

Bu yatırımların 2018 yılı sonunda devreye gireceğinin belirtildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Son dönemde artan SO2 (Kükürt Dioksit) miktarı, KARDEMİR'in aldığı kömür ve cevher kalitesi ile ilişkili değildir. Kömür ve cevher tedarikçilerimiz aynı olup, Çevre Bakanlığımızın tanımladığı SO2 limitlerinde alım yapılmıştır. Artan SO2 oranı tamamen Karabük'ün coğrafi konumu nedeniyle, mevsimsel hava sirkülasyonunun olmamasından kaynaklanmaktadır. Şehrimizin coğrafi konumu itibariyle hava sirkülasyonunun olmaması bilgisi de bizlere aynı zamanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz kanalı ile yapılmıştır.

SO2’nin en çok oluştuğu Sinter Prosesimizde yerli cevherden gelen SO2 azaltılarak, harmandaki ithal cevher oranı artırılmış, 3 Sinter Makinasından 1 tanesi kapatılarak, 2 makine ile çalışmaya geçilmiştir. Kömür tarafından da benzer uygulama yapılmıştır. Bu uygulamalar yapılırken ithal hammadde kullanımının şirketimize yarattığı maliyet hiçbir şekilde dikkate alınmamış ve önce i̇nsan, önce çevre bilinci ile hareket edilmiştir. Yukarıda izahını yaptığımız bütün SO2 iyileştirmeleri, tesis kapasite kesme ve yatırım çalışmalarına rağmen, bünyemizden veya dışarıdan SO2 oranın artması ile KARDEMİR üzerinde manipülatif hareket sağlama ihtimali olabilecek tüm potansiyel kaynaklar üzerinde incelemelerimizi de başlatmış bulunuyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :