Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarı

Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarı

NİĞDE (AA) - Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, vatandaşları sobadan sızan karbonmonoksit gazına karşı uyardı.Sağlık Müdürü Yücel,...

NİĞDE (AA) - Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, vatandaşları sobadan sızan karbonmonoksit gazına karşı uyardı.

Sağlık Müdürü Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle soba kullanılan evlerde yangın ve zehirlenme riskinin arttığını, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.

Yücel, soba kurulumunun ve yakılmasının uygun olarak, baca temizliğinin iyi yapılması gerektiğini belirterek, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda 112 Acil Servis'ten yardım istenmelidir." ifadesinde bulundu.

- "Karbonmoksit hissedilmeyen zehirli bir gazdır"

Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, ve kokusuz bir gaz olduğunu aktaran Yücel, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit, hissedilmeyen, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme neden olur. Kanda oksijenin azalması ile oksijen ihtiyacı olan yapılar, özellikle kaslar görevini yapamaz duruma gelir. Oksijenin eksikliği beyinde görülmeye başlarsa kalıcı hasarlara yol açabilir ve beyin ödemi söz konusu olabilir. Sağlık Bakanlığına bağlı, ücretsiz aranabilen 114 Zehir Danışma Merkezi aranarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında gerekli bilgi alınabilmektedir."

Yücel, lodos ve kuvvetli rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları yatmadan önce sobalarını söndürmeleri konusunda uyardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :