"Karbon ve sera gazı emisyonları hızla artıyor"

"Karbon ve sera gazı emisyonları hızla artıyor"

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu: - "Uluslararası alanda yapılan onlarca toplantıya, politikalara rağmen, hızlı şekilde karbon ve sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini, iklim değişikliği problemine uluslarara

ANKARA (AA) - İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, uluslararası alanda yapılan toplantılar ve politikalara rağmen karbon ile sera gazı emisyonlarının hızla artmaya devam ettiğini belirterek, "İklim değişikliği problemine uluslararası alanda da çözüm üretilemediğini üzülerek görüyoruz." dedi.

Dernek tarafından Ankara'da bir otelde "COP24 İklim Değişikliği Müzakerelerinin Çıktıları" toplantısı düzenlendi.

Bozoğlu, burada yaptığı konuşmada, 14 Şubat'ta birinci yılını dolduracak derneğin kuruluş amacının, dünyada ve Türkiye'de yaşanan iklim değişikliği sorununa yönelik bütün tarafları bir araya getiren, bu konuda teknik ve bilimsel veriyi üreten mekanizmayı hayata geçirmek olduğunu söyledi.

İklim değişikliği konusunda Türkiye'nin kendi özeline yönelik bilimsel verilerin yeterince oluşturulamadığını anlatan Bozoğlu, aynı zamanda enerji, çevre, eğitim, sağlık gibi birçok alanda iklim değişikliği sorununa yönelik müdahalenin yeteri kadar yapılamadığını dile getirdi.

Bozoğlu, bu sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen bir anlayışla yola çıktıklarını belirtti.

Paris İklim Anlaşması, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü gibi iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalara işaret eden Bozoğlu, şöyle konuştu:

"Uluslararası alanda yapılan onlarca toplantıya, politikalara rağmen hızlı şekilde karbon, sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiğini, iklim değişikliği problemine uluslararası alanda da çözüm üretilemediğini üzülerek görüyoruz. İklim değişikliği problemine karşı Paris Anlaşması'nın şu an temel bir hedefi var, dünya sıcaklığını 2 dereceyle, mümkünse de 1,5 dereceyle sabitlemeye çalışıyor. Bu çok değerli bir hedef fakat şu anda ülkelerin verdiği raporlarda bu hedefin ne yazık ki tutturulamadığını görüyoruz. Şu an dünya zaten 1 derece ısınmış durumda ve bunun yansımalarını Türkiye'de, bölgelerimizde farklı bir etkiyle görüyoruz. Dolayısıyla 1,5 derece hedefini tutturmak adına bizlerin de Türkiye'de çalışma yapması gerekiyor. Uyum politikalarının hayata geçirilmesi gerekiyor."

- "Müzakerelere ilişkin yol haritası ve stratejileri belirledik"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanı Orhan Solak da Türkiye'nin, 197 tarafın olduğu BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında müzakerelerini sürdürdüğünü söyledi.

Bakanlık olarak ulusal düzeyde bu müzakerelerin koordinasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Solak, ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarıyla bir araya gelerek, müzakerelere ilişkin yol haritası ve stratejileri belirlediklerini ifade etti.

Polonya'nın Katoviçe kentinde geçen yıl gerçekleştirilen, Türkiye'nin de katıldığı BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı'nı hatırlatan Solak, bundan sonraki süreçte yine Türkiye'nin öncelikleri doğrultusunda müzakerelere katılacaklarını, bu doğrultuda gerekli koordinasyonu ve takibi yapacaklarını vurguladı.

Toplantıya, Türkiye Çevre Vakfı Başkanı Mehmet Somuncu, TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen Güllü ve diğer ilgililer katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı