Karbon emisyonunun azaltılmasında elektrikli araç katkısı

Karbon emisyonunun azaltılmasında elektrikli araç katkısı

Karbon emisyonunun azaltılması için konulan hedeflere ulaşılmasında elektrikli araçların önemli rol oynayacağı belirtildi- Hedeflerin tutturulabilmesi için elektrikli araçların pazardaki payının 2020'de yüzde 16'ya çıkması gerekiyor

ANKARA (AA) - Karbon emisyonunu azaltma hedeflerini gerçekleştirebilmek için elektrikli araçların pazardaki payının 2020 itibarıyla yüzde 16'ya çıkarılması gerektiği belirtildi.

İstanbul'da 9-13 Ekim arasında 23'üncü gerçekleştirilecek Dünya Enerji Kongresi'ni düzenleyen Dünya Enerji Konseyi'nin, uluslararası danışmanlık firması Accenture Strategy ile hazırladığı raporda, elektrikli araçların pazardaki payının yüzde 1 seviyesinde bulunduğu ifade edildi.

Raporda, ulaşımda ortaya çıkan karbon emisyonunun azaltılabilmesi ve hedefe ulaşılabilmesi için elektrikli araçların ülkelerin politikalarının önemli bir parçası haline getirilmesi gerektiğinin altı çizilerek araç imalatçılarına gelecek 10 yılda karbon emisyonunun olması gereken seviyenin altında kalması için baskı ve maddi yaptırımlar uygulanabileceğine dikkat çekildi.

Bu yüzden elektrikli araçların giderek yaygınlaşmasının karbon emisyonunun azalmasına katkı sağlayacağı vurgulanan raporda, 2020 itibarıyla elektrikli araçların pazar payının yüzde 16'ya çıkması gerektiği kaydedildi.

Sanayicilere, siyasilere ve müşterilere bazı tavsiyelerde bulunulan raporda, taşıt imalatçılarının maddi yaptırımlardan kurtulmak için üretim portföylerini değiştirmek durumunda kalacakları belirtildi.

Siyasilere karbon emisyonunu azaltmak için endüstriye bazı teşvikler sağlanabileceği önerisine yer verilen raporda, müşterilerin de elektrikli araçların ekonomik ve çevreye yapacağı katkılarla ilgili değerlendirmeleri hem siyasilere hem de üretici kuruluşlara iletmesi gerektiği vurgulandı.

- AB ve ABD'de emisyonların çeyreği ulaşımdan

Raporda görüşlerine yer verilen Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, geçen 10 yılda iklim değişikliği konusunun liderlerin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirtti. Bunun sonucu olarak birçok ülkenin ulaşımda verimli yakıt kullanımı için iddialı hedefler koyduğunu anımsatan Frei, "Elektrikli araçlar karbon emisyonunu azaltmak için konulan hedeflerin 2020 itibarıyla tutturulmasında önemli bir rol oynayacaktır. 2020 sonrasında ise elektrikli araçlar için daha büyük bir büyüme yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

Accenture Strategy'nin Genel Müdürü Stuart Solomon da Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki karbon emisyonunun çeyreğinin, Çin'de ise yüzde 10'unun kullanılan araçlardan kaynaklandığına dikkati çekti.

Karbon emisyonunun azaltılması için hem elektrikli araçların hem de temiz enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini kaydeden Solomon, "Kamu kuruluşlarına burada büyük rol düşüyor. Bu kuruluşlar otomotiv, teknoloji ve sanayinin önde gelenlerini bir araya getirerek elektrikli araçların daha cazip hale gelmesi için neler yapılabileceği konusunda kafa yorabilirler." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :