Karapınar'da "Ilek Projesi" paneli yapıldı

Karapınar'da "Ilek Projesi" paneli yapıldı

KONYA (AA) - Japon Rıhn Enstitüsü ile Karapınar Ziraat Odası Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü "Ilek Projesi" kapsamında, "Sosyo Ekonomik ve Çevresel Değerler Çerçevesinde Karapınar’ın...

KONYA (AA) - Japon Rıhn Enstitüsü ile Karapınar Ziraat Odası Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü "Ilek Projesi" kapsamında, "Sosyo Ekonomik ve Çevresel Değerler Çerçevesinde Karapınar’ın Geleceği" konulu panel düzenlendi.

 Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Ali Çarkacı, Ziraat Odası Başkanlığı Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda,  Karapınar’ın çevresel değerlerinin benzersiz olduğunu söyledi.

Erozyonu Karapınar insanının yendiğini belirten Çarkacı, toprak ve suyun kıymetini Karapınar halkının çok daha iyi bildiğini ifade etti.

Bugün ilçede en modern tarım yapıldığını dile getiren Çarkacı, "Toprak ve su en iyi şekilde kullanılmaktadır. Çevresel sorunlar en aza indirilmiş durumdadır. Bunda geçmiş yıllarda yaşanan rüzgar erozyonunun açtığı felaket sonuçlarının bilinmesi önemli rol oynamıştır" dedi.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka ise Karapınar’ın tarımda söz sahibi bir ilçe olduğunu söyledi.

Son yıllarda yer altı suyunun çekildiğini belirten Yaka, "Su olmadan tarım da olmuyor. İlçemizde oluşan obrukların oluşumu ile ilgili MTA yer altı suyunun azalmasında etken olduğunu belirtiyor. Suyumuz çok değil. Gelecek nesillere suyu bırakmamız lazım. Tarımda suyu çok bilinçli ve israflı kullanmak zorundayız. Denge mutlaka sağlanmalı" diye konuştu.

Karapınar tarımının çok iyi seviyede olduğunu vurgulayan İlçe Kaymakamı Ramazan Yıldırım da ilçede alternatif ve temiz enerjiyi tarıma entegre etmek gerektiğine işaret etti.

Panele, Bahri Dağdaş Enstitüsü Müdürü Mustafa Kan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Zengin, Toprak ve Bitki Besleme Bölümünden Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Erhan Akça ile çiftçiler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı