Karapınar Pankobirlik’e verilmelidir

Karapınar Pankobirlik’e verilmelidir

Şimdilerde küreselleşen yaşlı dünyamızın atardamarı enerjidir.

Enerji büyük devletler arasında yalnız rekabetin doruğu değil adeta büyük devletleri de aşan bloklar arasında amansız bir mücadeleye, giderek de bir savaşa dönüşmüştür. Bu amansız rekabetin ve enerji savaşının coğrafi olarak kalbinde ülkemiz, Türkiye bulunmaktadır. Bundan hemen bir sonuç çıkarmak gerekirse, diplomasinin de belirleyici unsurunun enerji olduğu tartışmasız bir gerçektir. Türkiye genelini enerji açısından doğru ve isabetli okumamız gerektiği gibi Konya’mızda da enerji konusunda yepyeni gelişmelere tanık olmaktayız. Konya’nın ta bağrından çıkan, efsanevi başarılara imzasını atan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Karapınar ilçesinde tespit edilen kömür rezervine el atmış, yabancılar tarafından değil; Konyalılar tarafından enerjiye dönüştürülmesi için yatırım yapmaya talip olmuştur. Sayın Konuk, bölgenin ve ülkenin kalkınmasında en güzel örnekleri vermiş, kurum olarak pek çok önemli alanda kendisini ispatlamıştır. Geçmişi, yaptıkları gelecek adına en büyük teminat ve ışıktır. 61 yıldır elektrik üreten ve elektrik konusunda tecrübeye sahip bir kurum olan Konya Şeker’in Karapınar enerjisini işleterek elektrik enerjisi arzına büyük katkı vereceğine inanıyoruz.  Bu ihalenin Konya Şeker’e verilmesiyle, Konya’mız ve elbette ülkemiz için daha açık bir deyimle ülkemiz çıkarları için büyük yarar, maddi ve manevi sayısız kazançlar sağlanacağından hiç şüphemiz yoktur. Bu itibarla gelişmenin görkemli sonuç ve yararları Konya’mıza, milletimize bir refah ve başarılar manzumesi olarak dönecektir. Bunları izah ve ispat ederken sıradan bir yerelliği ve yine sıradan bir bölgeciliği kayırıyor olmak gibi bir basitliğe düşmüyoruz. Biz vatan savunması ve ülkemiz geleceğinin asil ve mukadder menfaatlerini gözetiyoruz.

Selçuklu Sanayici İşadamları Serbest Meslek Mensupları Derneği (SELSİAD) olarak, Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un, “Karapınar enerji Konyalıların olmalıdır” sloganı ve projesini yürekten destekliyoruz. Bir yabancı kurum ya da şirketin Karapınar enerji işletimini alması Konya, Konyalı ve bir STK olarak bizleri çok üzecektir.

Dünyada enerji, stratejik önemi hızla ve artarak devam eden bir sektör haline gelmiştir. Ayrıca şu hususu da önemle vurgulamak isteriz ki Türkiye’nin cari açığının büyük bir kısmı enerjiden ileri gelmektedir. Ülkemizin enerji gereksiniminin dışardan sağlandığı, her geçen gün enerji talebinin artması da göz önüne alınırsa enerji politikaları büyük önem taşımaktadır ve çalışmalar yasalarla desteklenmelidir. Cari açığın % 67’sinin enerji ithalatına ayrıldığı, büyük ölçüde dışarıya bağımlı olduğumuz gerçeği dikkate alınarak yerli enerji kaynaklarına ve yerli işletmecilere ağırlık ve yön verilmelidir. Neticede vurgulamak istediğimiz, Konya’mızın enerji ihtiyacı tamamen dışarıdan sağlanmaktadır. Konya’yı besleyebilecek büyük bir enerji santralinin olmaması enerji sıkıntısına yol açmaktadır. Zira Karapınar’da kurulacak santrallerin enerjide dışarıya bağımlı olan Konya ekonomisini önemli ölçüde rahatlatacağı kesindir.  Konya’nın enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik bu ve bunun gibi projeler bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu sadece Konya için değil; ülkemiz için gerekli, şart ve elzemdir.

SELSİAD GENEL BAŞKANI

İsmail Hakkı KOLAT