Karamercan: "Esnafımız KOSGEB kredisine daha kolay ulaşabilecek"

Karamercan: "Esnafımız KOSGEB kredisine daha kolay ulaşabilecek"

Ali Osman Karamercan , 9banka ile KOSGEB İdaresi Başkanlığı arasında protokol imzalandığını ve bu protokol kapsamında “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programı uygulamasına başlandığını söyledi.

 

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, KOSGEB İcra Komitesinin almış olduğu karar doğrultusunda, finansman problemi yaşayan esnaf ve sanatkarlara uygun koşullarda finansman sağlanması amacıyla, 9 banka ile KOSGEB İdaresi Başkanlığı arasında protokol imzalandığını ve bu protokol kapsamında “KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programı uygulamasına başlandığını söyledi.

Esnaf ve sanatkarların kredi sürecinde yaşadıkları problemleri KOSGEB'e ilettiklerini ve bu doğrultuda KOSGEB İl Müdürlüğünün konuya ilişkin problemleri çözmek adına önemli adımlar attığını hatırlatan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, alınan kararlar doğrultusunda KOSGEB tarafından yapılan duyuruyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Banka şubesi tarafından kredi girişi yapılan işletmelerin kredi başvuruları Müdürlük onayına düşmektedir. Müdürlük onayının verilebilmesi için işletmenin KOSGEB veritabanında kayıtlı ve 2015 beyannamesinin onaylanmış olması gerekmektedir. Bu sebeple banka girişi yapılan işletmelerin, 2015 KOBİ Beyannamelerini doldurarak ekleri ile birlikte KOSGEB’e teslim etmeleri gerekmektedir. Vergi ve/veya SGK borcu olan işletmeler de krediden faydalanabilmekte olup, vergi ve/veya SGK borcunun KOSGEB tarafından ödenen faiz/kar payı desteği kadar tutarı banka tarafından işletmeye kullandırılacak kredi tutarından düşülerek, ilgili kuruma ödenmesinin sağlanmakta, kalan bakiye kredi olarak işletmeye kullandırılabilmektedir.”Kredi protokolünde işletmelerden alınabilecek azami masraf tutarı belirlendiğini, bu tutarın üzerinde masraf kesintisi yapılmaması gerektiğini dile getiren Karamercan, “Teminat güçlüğü çeken işletmeler KGF ve TESKOMB aracılığıyla teminat sorunlarını çözebilmektedir. Kredi sürecine ilişkin yukarıda belirtilen hususların işletmelerimize duyurulması önem arz etmektedir. Müdürlüğümüze ulaşan bazı işletmeler kredi sürecinde yaşadıkları problemleri iletmiş olup Müdürlüğümüzce konuya ilişkin hususların hatırlatılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Ayrıca işletme, sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr web adresinden giriş yaparak başvuru sonucuna ilişkin çıktı alıp, KOSGEB ile protokol imzalanan bankalardan (Akbank T.A.Ş., Denizbank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., T. Garanti Bankası A.Ş., T. Halkbankası A.Ş., T. İşbankası A.Ş., T. Vakıflar Bankası T.A.O., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Ziraat Bankası A.Ş.) herhangi birine giderek kredi işlemlerini başlatabilecek" dedi. Haber Merkezi