Karaman İl Özel İdaresi, güneş enerjisi santrali kuruyor

Karaman İl Özel İdaresi, güneş enerjisi santrali kuruyor

Karaman Valisi Murat Koca, Karaman İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacak olan Güneş Enerjisi Santrali'nin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu

Vali Koca, Kocadüz Mevkisi'nde yapılacak olan santralle ilgili yetkililerden yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Vali Koca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Karaman'ın güneş enerjisi potansiyeli bakımından en önemli illerden birisi olduğunu söyledi.

Karaman İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacak olan 500 KW’lık güneş enerjisi yatırımının Karaman’a hayırlı olmasını dileyen Koca, yatırımla ilgili tüm çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.

Karaman’a yatırımcıları davet eden Koca, şunları kaydetti:

“Burada lisanslı olarak MEDAŞ'tan izin alan çok sayı da firma var. Ancak şu anda bu firmaları henüz yatırım aşamasında göremedik, göremiyoruz. Karaman İl Özel İdaresi bu anlamda öncülük yapmakta. Şubat ayında bu işin fikri oluştu. Nisan ayında MEVKA'dan geçti. MEVKA bize 424 bin lira destek verdi. Arkasından MEDAŞ'a müracaat edildi. Sözleşme 25 Haziran’da imzalandı. Şu anda 25 Ağustos'ta da firmamızla ihale yapıldı. 31 Temmuz itibariyle sözleşme imzalandı, yatırımın önündeki bütün engeller kalktı. 20 megavatın üzerinde lisanslı olarak izni almış olan firmalarımız ortada yok. Özel sektörü kamunun önünde görürüz, ama bu alanda biz özel sektörü göremiyoruz. Karaman'da lisanssız izin almış olan yatırımcılarımızı Karaman'a yatırım yapmaya bekliyorum. İl Özel idaresi olmakta bu işe öncülük etmekten gurur duyuyorum.”

TÜRKİYE’DE EN FAZLA GÜNEŞ ALAN YER; KONYA VE KARAMAN

Yüklenici firma adına konuşan GRS Enerji Proje Yöneticisi Hüseyin Mert ise santrale 2 bin adet panel kurulacağını belirterek, "Santralin toplam gücü 500 KW olacak. 120 günlük bir iş sözleşmemiz var. Biz 60 günün ardından santrali çalışır hale getirmek istiyoruz. İş programımızı buna göre hazırladık. Bu yapacağımız santral bölgede öncü olacak. Türkiye İspanya'dan sonra Avrupa’nın en çok güneş alan ikinci ülkesi. Konya ve Karaman, güneş radyasyonu bakımından Türkiye’deki en fazla güneş alan iki ilimiz. Karaman sadece Türkiye'nin değil Avrupa’nın da şuanda göz bebeği durumunda.”

Programa Vali Koca'nın yanısıra AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman,  İl Genel meclisi Başkanı Celalettin Güngörer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erkan İsa Erat ile daire müdürleri katıldı.