Karadenizli yerli hamsiyi bekliyor

Karadenizli yerli hamsiyi bekliyor

Marmara Bölgesi'nde avlanan hamsinin satışa sunulduğu Karadeniz'de vatandaşlar, yerli hamsinin sofraları şenlendireceği zamanı bekliyor

TRABZON (AA) - Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından Marmara Bölgesi'nde avlanan hamsinin satışa sunulduğu Karadeniz'de vatandaşlar, yerli hamsinin sofraları şenlendireceği zamanı bekliyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz hamsisinin çok az sayıda avlandığını söyledi.

Avlanan hamsinin tüketicinin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olmadığını belirten Mutlu, "Deniz suyu sıcaklığı 27 derece. Hamsinin olması için deniz suyu sıcaklığının en az 10 ile 15 derece arasına düşmesi gerekiyor. Balıkçılar da vatandaşlar da bunu bekliyor. Aslında hamsi için henüz erken, yaklaşık bir aylık süresi daha var" dedi.

Mutlu, palamut ve az da olsa istavrit avladıklarını ifade ederek, "Talebi karşılamaya çalışıyoruz. Palamut var ve ihtiyacı da karşılıyor. İstavrit de var ancak beklediğimiz ölçüde değil. Balık bu sene gerek bolluk gerekse boyut olarak beklentilerimizi karşılamadı" diye konuştu.

- "Ekim ayı sonuna doğru Karadeniz'de yerli hamsi bol miktarda avlanır"

Karadeniz hamsisinden umutlu olduklarını vurgulayan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hamsi Marmara'dan geliyor. Fiyatı da vatandaşın bütçesine uygun. Marmara hamsisi Karadeniz hamsisine oranla daha yağlıdır. Karadeniz hamsisi yağsız ama Marmara hamsisine oranla daha lezzetlidir. Vatandaş Karadeniz hamsisini bekliyor. Hamsi hava şartlarından dolayı Karadeniz'de avlanılamıyor. Önümüzdeki süreçte ekim ayı sonuna doğru Karadeniz'de yerli hamsinin bol miktarda avlanacağını tahmin ediyorum. Hava bu mevsimlerde soğumaya başlayacak ve tezgahlar artık hamsiyle de şenlenecek."

Mutlu, balık fiyatlarının arz ve talebe göre değiştiğine dikkati çekerek, "Hamsi fiyatları hakkında bir şey söylemek mümkün değil. Hamsi çok olursa fiyatı 2 liraya kadar düşebiliyor. Az olursa da 5 lirayı aşabiliyor. Henüz hamsi avı başlamadı. Arz ve talep nedir bilemiyoruz ama hamsinin bol olmasını temenni ediyoruz. İnşallah balıkçının da tüketicinin de yüzü güler" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı