Karadeniz'deki fırtına

Karadeniz'deki fırtına

Kastamonu'nun Abana ve Çatalzeytin ilçelerinde yaşanan fırtınanın ardından hasar tespit çalışmalarına başlandı

KASTAMONU (AA) - Kastamonu'nun Abana ve Çatalzeytin ilçelerinde etkili olan fırtınanın ardından hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Abana Belediye Başkanı Altan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede, 19 Ocak'ta saatteki hızı 87 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle dalga boyunun 5 metreyi aştığını hatırlattı.

Karadeniz'de oluşan dev dalgaların sahil şeridindeki yerleşim birimlerine zarar verdiğini anlatan Erdoğan, "Beşevler mevkisi, Harmason sahili, festival meydanı ve liman bölgesinde dalgaların ağır tahribatı oluştu. Yazlık meskenlerin bahçe duvarları yıkılırken, camlar kırıldı. Altyapı hatları da kullanılamaz hale geldi. Liman bölgesindeki bir işletmemizde de ağır hasarlar meydana geldi." dedi.

Erdoğan, fırtına nedeniyle yalnızca altyapıda yaklaşık 100 bin liralık zarar meydana geldiğine işaret etti.

Çatalzeytin Belediye Başkanı Musa İhsan Uğuz da ilçede 500 bin-1 milyon liralık hasar söz konusu olduğunu bildirdi.

Uğuz, "Sahil bandındaki kameriyelerimizi deniz aldı. Dalgaların vurduğu kafeteryalarımızda hasarlar oluştu. Belediyemizin sosyal tesisleri su altında kaldı, spor salonunun çevresi ve altyapı hatlarımız ağır hasar gördü." diye konuştu.

- "Karadeniz evimin içine kadar girdi"

Harmason mevkisinde yazlığı bulunan Faik Yılmaz, 2 katlı müstakil evini inşa ettirdiği 1990'lı yıllarda deniz ile mesafesinin yaklaşık 150 metre olduğunu söyledi.

Bugün, dalgaların evinin duvarlarına ulaştığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kışın İstanbul'da, yazın memleketim Abana'da ikamet ediyorum. Geçtiğimiz günlerde fırtına olduğunu öğrenince vakit geçirmeden ilçeye geldim. Gördüğüm manzara karşısında şok oldum. Duvarlarım yıkılmış, eşyalarım talan olmuş, etraf birbirine girmiş. 1990'lı yılların başında bu yapıyı inşa ederken denize olan mesafem 150 metre civarındaydı. Hatta önümde tapulu başka bir arsa bile vardı. Her sene kıyıya yaklaşan Karadeniz evimin içine kadar girdi. Şu an içinden çıkamayacak bir hale geldik. Yaklaşık 80 ila 100 bin lira arasında bir zarar ziyan söz konusu. Allah'tan gelen bir afet. Yapacak bir şeyimiz yok."

Öte yandan Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz sahilinde kuzeyden 7-9 kuvvetinde fırtına beklendiği bildirildi. Açıklamada, 23 Ocak Salı günü öğlen saatlerine kadar sürmesi beklenen fırtınaya karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :