"Karadağ'ın Sümelası" Ostrog Manastırı

"Karadağ'ın Sümelası" Ostrog Manastırı

Balkan Ortodoksların en kutsal mekanlarından biri olarak kabul edilen Ostrog Manastırı, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor- 900 metre yükseklikte, kayalıkların üzerinde inşa edilmiş tarihi manastır, görünümü ve konumu itibarıyla Trabzon'daki Sü

NİKŞİÇ (AA) - ALMİR TERZİÇ - Karadağ'ın başkenti Podgoritsa ile Nikşiç şehri arasında bulunan tarihi Ostrog Manastırı, farklı din ve milletlerden çok sayıda ziyaretçinin akınına uğruyor.

Balkan ülkelerinde yaşayan Ortodoksların en kutsal mekanlarından biri olarak kabul edilen Ostrog Manastırı, görünümü ve konumu itibarıyla Trabzon'daki Sümela Manastırı'a benziyor.

Deniz seviyesinden 900 metre yüksekte, kayaların üzerine inşa edilmiş tarihi manastırda bulunan ve 17. yüzyıla ait fresklerin bir kısmı UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

9. yüzyılda inşa edilen Ostrog manastırı geçmişte yaşadığı büyük yangının ardından 1923-26 yılları arasında yeniden restore edildi. 17. yüzyılda yaşayan Ortodoks din adamı Aziz Basil'in bedeninin de içinde korunduğu manastır her yıl ortalama 300 bin turist tarafından ziyaret ediliyor.

Her sene 12 Mayıs'ta Aziz Basil Günü nedeniyle Ostrog Manastırı'na akın eden on binlerce Ortodoks, burada dileklerinin gerçekleşmesi için dua ediyor. Sırp Ortodoks Kilisesi'ne bağlı olan manastırın duvarlarında, ziyaretçiler tarafından yazılan çeşitli dilekleri görmek de mümkün.

- Manastır için anlatılanlar 

Ostrog Manastırı rahiplerinden Sergiye Rekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, manastırlarda dua etmenin insana huzur ve güç verdiğini belirterek, Ostrog Manastırı'nın tarih boyunca birçok mucizeye tanıklık ettiğini söyledi.

Manastırı ziyaret eden Bosnalı Katolik bir ziyaretçinin burada yaşadıklarını anlatan Rekiç, "Çocuk sahibi olamayan bir kadın geldi. Annesiyle birlikte burada dua ettiler. Buradan döndükten sonra bir erkek çocuğu oldu. Annesi ise bir yıl sonra yeni bir bebek dünyaya getirdi" ifadesini kullandı.

Rekiç, manastıra gelip dua eden birçok hastanın iyileştiğine tanıklık ettiğini belirterek, "Ostrog'da bizzat şahit olduğum ilginç bir olay yaşandı. Çocukken beyin felci geçiren ve bir daha yürüyemeyen bir hasta, burada dua ettikten sadece iki dakika sonra ayağa kalkıp 'Yürüyorum' diye çığlık atmıştı" şeklinde konuştu.

Tatil dönüşü Ostrog Manastırı'nı ziyarete gelenler arasında yer alana Bosna Hersekli Duşan Çirkoviç de manastırı ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, hayatını kaybeden iki arkadaşı için dua ettiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı