Karadağ'ın NATO'ya üyelik süreci değerlendirildi

Karadağ'ın NATO'ya üyelik süreci değerlendirildi

PODGORICA (AA) - Karadağ'ın NATO'ya üyelik süreci, başkent Podgorica'da düzenlenen Yıllık Entegrasyon Konferansı'nda ele alındı.Konferansta, yakın zamanda...

PODGORICA (AA) - Karadağ'ın NATO'ya üyelik süreci, başkent Podgorica'da düzenlenen Yıllık Entegrasyon Konferansı'nda ele alındı.

Konferansta, yakın zamanda NATO'nun 29'uncu üyesi olması beklenen Karadağ'ın, entegrasyon sürecinde özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi NATO değerlerine bağlılığını kanıtladığı değerlendirmesinde bulunuldu.

Konferansa katılan Karadağ Genelkurmay Başkanı Korgeneral Ljubisa Jokic, üyelik sürecinde kendilerine destek olan tüm NATO çalışma gruplarına teşekkür ederek yürütülen ortak çalışmaların Karadağ'ı, ilk aşamanın sonu olan NATO üyeliğine ulaştırdığını söyledi.

Karadağ'ın NATO'ya üyelik protokolünün, üye ülkelerin meclislerinde onaylanması sürecinde de sona yaklaşıldığını belirten Jokic, "Müttefiklerimiz ve NATO karargahları ile uzun bir yol katettik, birçok şey başardık." dedi.

Jokic, entegrasyon sürecinin, öncelikleri arasında kalmaya devam edeceğini vurgulayarak bu sürecin askeri kapasite ve imkanların inşasında yeni faydalar getireceği bilincine sahip olduklarını söyledi.

ABD'deki NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığından Tuğgeneral Ralf Reefman da entegrasyon sürecinde Karadağ'ın, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi NATO değerlerine bağlılığını kanıtladığını ifade etti.

Karadağ Ordusu'nun geçmiş yıllarda NATO üyeliği için gerekli hedeflerin yerine getirilmesine bağlı kaldığını kaydeden Reefman, bu süreçte önemli işler yapıldığını vurguladı.

Karadağ Savunma Bakanlığı Savunma Politikaları Genel Müdürü İvica İvanovic de ülkesinin, haziran başında NATO'ya tam üye olacağını ancak bunun Karadağ için "yolun sonu" olmadığını belirtti.

Reformları uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen İvanovic, bununla Karadağ'ın güvenilir bir müttefik olduğunu kanıtlayacağını sözlerine ekledi.

- Karadağ'ın NATO'ya üyelik süreci

NATO dışişleri bakanları 19 Mayıs 2016'da NATO'nun Brüksel'deki merkezinde imzalanan protokolle Karadağ'ı ittifakın 29'uncu üyesi olması için davet etmişti.

Karadağ Meclisi, 28 Nisan'da yapılan oturumda, NATO üyeliğine ilişkin protokolü onayladı.

Tam üyelik için 2010'dan bu yana müzakereler yürüten Karadağ, üyeliğe ilişkin protokol metninin NATO'ya üye tüm ülkelerin parlamentoları tarafından imzalanmasının ardından ittifaka üye olabilecek.

27 NATO üyesi ülkenin meclisleri Karadağ'ın NATO üyelik protokolünü onaylarken İspanya senatosunun da gelecek günlerde protokolü onaylamasının ardından üyelik süreci tamamlanacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :