Karadağ'ın NATO'ya katılmasına ilişkin protokol

Karadağ'ın NATO'ya katılmasına ilişkin protokol

TBMM (AA) - "Karadağ'ın Kuzey Atlantik Antlaşması'na Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı", TBMM Başkanlığı'na...

TBMM (AA) - "Karadağ'ın Kuzey Atlantik Antlaşması'na Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı", TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, 19 Mayıs 2016'da Brüksel'de imzalanan "Karadağ'ın Kuzey Atlantik Antlaşmasına Katılımına İlişkin Protokol"ün onaylanması uygun bulunacak.

Tasarının gerekçesinde, NATO'nun Soğuk Savaş sonrası 4'üncü genişlemesinin Karadağ'ı kapsadığı belirtildi.

Genişlemenin, daha önce katılan ülkeler için olduğu gibi Karadağ için de NATO ile kurulacak güvenlik ve savunma ilişkisi açısından büyük değer taşıdığı ve aday ülkelerin dış ve savunma politikalarında öncelik teşkil ettiği ifade edilen gerekçede, şöyle denildi:

"NATO'nun genişlemesi, Avrupa-Atlantik coğrafyasında güvenlik ve istikrarın genişletilmesine ve güçlendirilmesine başından beri katkıda bulunmuştur. Ülkemizin de bir parçasını teşkil ettiği Güneydoğu Avrupa'dan, Arnavutluk ve Hırvatistan'dan sonra Karadağ'ın ittifaka katılacak olması, stratejik devamlılık ve bütünlüğü sağlamasının yanı sıra NATO standartlarının ve değerlerinin bu ülke tarafından da benimsenmesine ve uygulanmasına yol açacak; Balkanlarda güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine de katkı sağlayacaktır.

Karadağ'ın üyeliği ayrıca, üyeliğe istekli diğer ülkeler açısından da olumlu bir mesaj ve teşvik edici bir gelişme teşkil edecektir. Bu mülahazalar ve başından bu yana NATO genişlemesini destekleyen politikamız ışığında, Karadağ'ın katılım protokolünün onaylanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :