Karaca Mağarası ziyaretçilerini bekliyor

Karaca Mağarası ziyaretçilerini bekliyor

Gümüşhane'nin önemli turizm destinasyonları arasında yer alan, sarkıt ve dikitleriyle ünlü Karaca Mağarası, 5 aylık aranın ardından yeniden ziyarete açıldı- Vali Kamuran Taşbilek:- "Tokat'taki Ballıca Mağaramız UNESCO Geçici Miras Listesi'ne alındı. Bizim

GÜMÜŞHANE (AA) - Doğu Karadeniz'in en ünlü turizm merkezlerinden olan ve içindeki sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken Karaca Mağarası, 5 aylık bakım çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ile Torul ilçesine bağlı Cebeli köyündeki Karaca Mağarası'nda incelemelerde bulundu.

Vali Taşbilek, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, mağaranın bölge ve ülke turizmine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Turizm sezonunu 15 Nisan itibarıyla açtıklarını belirten Taşbilek, mağarayı geçen yıl yüz binin üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini aktardı.

Bu yıl bu rakamı daha da yukarılara taşımayı hedeflediklerini dile getiren Taşbilek, böylesine güzel bir yapıyı yurt içinden ve dışından gelen misafirlerin hizmetine sunmanın en büyük arzu ve hedefleri olduğunu vurguladı.

Taşbilek, Karaca Mağarası'nın damla taş oluşumu bakından oldukça zengin olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Burası dikit ve sarkıtların yoğun olduğu mucizevi bir mağara. Geçen seneki ilgiyi bu sene daha da yükseklere taşıyarak devam ettireceğine inanıyoruz. Tokat'taki Ballıca Mağaramız UNESCO Geçici Miras Listesi'ne alındı. Bizim de en büyük amacımız Karaca Mağarası'nı, aynı statüde tanınırlığını sağlayabilmek için bu listeye dahil edebilmek. Bununla ilgili Valilik olarak Özel İdare Genel Sekreterliği ve ilimizin bütün turizm paydaşlarıyla el birliğiyle güzel bir çalışma yapma arzusundayız. Bakanlığımız vasıtasıyla gerekli yerlere başvuru için hazırlıklarımızı yapıyoruz."

Taşbilek, mağaranın iç ısısının ziyaretçileri rahatsız etmeyecek düzeyde olduğunu dile getirerek "Dışarıya göre kışın daha ılıman, yazın ise daha serin bir ortam. İçerideki yapısı itibariyle insanların daha rahat nefes almasını sağlayan bir özelliğinin olduğu da söylenmekte. Biz de mağarayı gezerken onu hissetmekteyiz." dedi.

- Karaca Mağarası

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içinde 1983'de bulunan ve 1996'da turizme kazandırılan Karaca Mağarası, şehir merkezine 17 kilometre mesafede ve 1550 metre rakımda yer alıyor.

Gümüşhane-Trabzon kara yolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan 4 kilometrelik yolu takiben ulaşılan mağaranın çevresinde, kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları mekanlar bulunuyor.

Damla taş oluşumları bakımından oldukça zengin Karaca Mağarası'nda, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damla taşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları ve mağara gülleri dikkati çekiyor.

Gümüşhane'nin önemli turizm değerlerinden Karaca Mağarası, her yıl 15 Kasım-15 Nisan arasında iç nemlenmesinin sağlanması, doğal oluşumların kararmaması ve bakım çalışmaları için ziyarete kapalı tutuluyor.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :