Karaca: Bu terör Bitsin!...

Karaca: Bu terör Bitsin!...

618 firmaya ait 1211 parti ürünün yayınlanmasıyla vatandaşlar büyük tepki gösterirken Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, bu ürünlerin insan sağlına büyük tehlikeler yarattığını ortaya koydu. Karaca, açıklamasında, ‘Bu terör bitsin’ dedi

Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından katkılı ve hileli gıda maddeleri listesini yayınladı. 618 firmaya ait 1211 parti ürünün yayınlanmasıyla vatandaşlar büyük tepki gösterirken Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, bu ürünlerin insan sağlına büyük tehlikeler yarattığını ortaya koydu. Karaca, açıklamasında, ‘Bu terör bitsin’ dedi

 

Son günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bazı firmaların domuz eti ve haram hayvanların etlerinin kullanarak ürün imal ettikleri duyurulmasının ardından, vatandaşlar tedirginlik yaşıyor. Konya Tabip Odası ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Seyit Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanan “taklit ve tağşiş yapan firmalar” ve bu firmalarca piyasaya sürülen ürünlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Dr. Karaca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İnsan hayatının devamı için en önemli hususların başında gıda gelir. Çeşitli türlerden alınması gereken gıdalar, doğumdan ölüme kadar sağlıklı bir vücut oluşumunu temin eder ve beden ve ruh sağlığının idâmesini sağlar. Bu nedenle de gıdaların üretimi ve insanların tüketimine sunulma süreçleri son derece önemlidir. Üretimin temiz, helâl ve sağlıklı gıdalardan oluşması, katma değerli ürünlere dönüştürülürken de aynı niteliklere haiz katkı maddeleri kullanılması önemlidir. Bunları belirleyen Tarım ve Orman Bakanlığımızca oluşturulmuş Gıda Kodeksi adıyla bilinen standartlar mevcuttur. Bunların yanı sıra, üretilen ürün içerisine beyan edilen maddeler dışında ürünler koymak ve içerik farklı olduğu halde başka bir şeymiş gibi pazarlamak ayrı bir dolandırıcılık metodudur” dedi.

baskan-karaca’dan-15-temmuz--(1).jpg

BİRÇOK ET ÜRÜNÜNDE DOMUZ ETİ VE TEK TIRNAKLI HAYVAN ETİ KULLANILMIŞ

Bakanlıkça yayınlanan liste incelendiği zaman, çok ürkütücü sonuçlar olduğunun görüleceğini ifade eden Dr. Karaca birçok örnekle insanlara zararlı katkı maddeleriyle hileli ürünler yedirildiğini ortaya koydu. Dr. Karaca, bakanlık tarafından açıklanan listede en önemli konunun et ve et ürünlerindeki sahtekârlığın olduğunu söyledi. Et ve et ürünlerinde, domuz eti ve tek tırnaklı olan at ve eşek etinin kullanıldığını söyledi. hileli ürünler listesini tüm detaylarıyla inceleyen Dr. Karaca, özellikle et ve et ürünlerindeki tablonun çok vahim olduğunu söyledi. Dr. Karaca analizlerini şöyle anlattı; “Büyükbaş hayvan etlerinden üretildiği deklare edilen ürünlerde kanatlı eti mi ararsınız, et dediğiniz karışımda deri mi ararsınız, yetmedi sakatat mı, soya mı alırsınız… Sona ise en korkunç olanları sakladım. Köfte, dana kıyma, salam, sucuk şeklinde piyasaya sürülen ürünlerin bir kısmında “tek tırnaklı eti” ve “domuz eti” tespit edilmiş. Yanlış okumadınız, dana eti diye tüketimimize sunulan ürünler, at eti, eşek eti veya domuz eti…”

bakanlikkk_778457317.jpg

“İNSAN SAĞLIYLA OYNUYORLAR”

Zayıflama ilacı, enerji içecekleri, bitkisel ve hayvansal yağlar, çikolata, et ve et ürünleri,  baharat ve bitkisel içeceklerdeki durumun da içler açısı olduğuna dikkat çeken Dr. Karaca, insan sağlığıyla çok ucuza oynandığının altını çizdi. Dr.Karaca, sadece maddi ve günlük kaygılarla hareket ederek insan sağlığıyla oynayan bu firmaların çok iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, bu sayede doğru iş yapan firmaların ürünlerini tercihe yönelerek onların korunmasının sağlanması gerektiği, obeziteden kansere, yüksek tansiyondan kalp-damar hastalıklarına birçok problemin oluşmaması açısından da yediğimiz içtiğimiz gıdaların önemli olduğunu vurguladı. Karaca, bu ürünlerdeki açıklamasında da “Baharat ve bitkisel içecek diye piyasaya sürülen ve zayıflattığı reklam edilen birçok üründe boya yanısıra, gerektiğinde hekimlerce tıbbi müstahzar olarak reçetelenerek zayıflama ilacı olarak kullanılan etken madde yer almakta.

Alkolsüz enerji içeceği olarak piyasaya sürülen ve maalesef çocuk yaşta gençlerin de kullandığı birçok üründe, cinsel fonksiyonları uyarıcı ve hekimlerce oldukça sınırlı ve özel şartlarda reçete edilen ilaç etken maddesi yer almakta.

Bal içerisinde, arıya bile güvenmeyip (!) şeker ve benzeri tatlandırıcı kullanan firmalar mevcut.

Yağlar içerisinde olması gereken kompozisyondan çok farklı formüller mevcut. Bir örnek; natürel zeytinyağı yerine üründe yer alanlar, mumsu madde miktarı, UV Özgül Soğurma, Yağ asidi etil esterleri (daha düşük kaliteli zeytinyağ karıştırılması)sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu, trans yağ asitleri, ECN-42 farkı (tohum yağlarının tespiti)…

Çikolata içerisinde yine cinsel birçok sorun yanında kardiyolojik sıkıntılara yol açabilecek ilaç etken maddesi mevcut” dedi.

HELÂL VE TEMİZ GIDA ÖNEMLİ!

İnancımız açısından da helâl ve temiz gıdanın önemine değinen Dr. Karaca şunlara değindi: “İnsanların varlıklarını devam ettirebilmeleri gıdaya bağlı olduğunu daha önce de ifade etmiştik. Sağlıklı bir hayat ve sağlıklı bir nesil ise sadece helâl ve temiz gıdaya bağlıdır. Bu nedenle bizim inancımızda bu hususa çok önem verilir. İnancımızın temel referansları olan kaynaklarda (Kur’an ve sünnette) namaz, oruç, hac gibi ibadetlerden çok daha fazla helâl ve harama, doğru tartıya, kul hakkı yememeye dikkat çekilmektedir. Oysa yanlış ve yaygın bir anlayışla inanan-inanmayan herkes, dini sadece yukarıdaki ibadetlerden ibaret olarak düşünmektedir. Bu durum hem beden hem ruh sağlığımız açısından da son derece önemlidir. Sağlıksız olan her gıda, enfeksiyondan kansere birçok hastalığın da kaynağıdır” diye konuştu.

“KAPATILMA CEZASI VERİLMELİ”

Dr. Karaca, açıklamasının devamında çok ucuza insan sağlığı ile oynayan bu firmalara büyük yaptırım cezaları gerektiğini söyledi. Karaca birçok firmaya kapatma cezası verilmesi gerektiğini de belirterek, “Denetim görevi olan Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili birimlerinin daha hassas ve düzenli taramalarla taklit ve tağşiş yapan firmalara göz açtırmaması, ciddi yaptırımlarla, gerekirse kapatma cezalarıyla üretimlerine son verilmesi ve bunların sonuçlarını kamuoyuyla da paylaşarak bilgilendirmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK GÖREV TÜKETİCİYE DÜŞÜYOR

Tüketicilere düşen görevler olduğunu da ifade eden Dr. Karaca, özellikle çok miktarda üretilen ve piyasaya arz edilen ürünlerin, “raf ömrü” gibi bazı endişelerle gıda katkı maddeleri kullanılarak “özel şartlarda saklanması” ve tüketim tarihi sınırlamaları” olması nedeniyle, alırken belli hususlara dikkat edilmesi, katkı maddeleri konusunda detaylı bilgilere sahip olunması gerektiği söyledi.

Karaca, Bu kapsamda, sağlıklı bilgi kaynağı açısından http://helalvesaglikli.org/ internet adresi ve Prof. Dr. Fatih Gültekin tarafından çeşitli platformlarda, gıda katkı maddeleri-sağlık ilişkisi ve helâl ve sağlıklı gıda konulu bilgilendirmeleri, güvenle başvurabileceğimiz adreslerden sadece ikisi olduğunu belirten Dr. Karaca, yolsuzluklarla mücadele eden kamunun en önemli destekçisinin bilinçli tüketiciler olduğuna vurgu yaptı.