Kara Harp Okulundaki darbe girişimi davası

Kara Harp Okulundaki darbe girişimi davası

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözleşmeli subay adaylarının da bulunduğu 164 kişinin yargılandığı davaya devam edildi

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözleşmeli subay adaylarının da bulunduğu 164 kişinin yargılandığı davaya, tanık beyanlarıyla devam ediliyor.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki mahkeme salonunda görülen davaya sanıklar, müştekiler, yakınlar ile avukatlar katıldı.

Tanıklardan Binbaşı Dilaver Uysal, 15 Temmuz darbe girişiminden bir hafta önce Kara Harp Okuluna tabur komutanı olarak atandığı için sanıkları ne şahsen ne de ismen tanıdığını belirtti.

Olay günü mesai bitimi 20.00 civarında eve gittiğini, evi Anıttepe civarında olduğu için bir süre sonra uçak seslerini duyduğunu anlatan Uysal, telefonla yaptığı görüşmede okulda terör alarmı verildiğini, nizamiyelere takviye yapıldığını öğrendiğini bildirdi.

Uysal, basını takip etmeye başladığını belirterek, emniyet açısından güvenli olmadığı için beklemeye karar verdiğini, saat 02.00 civarında TRT'de yayınlanan bildiri ve devlet büyüklerinin açıklamalarının ardından birliğe gittiğini ifade etti.

Spor okulu nizamiyesinden giriş yapmak istediğinde nöbetçinin kendisini silah doğrultarak durdurduğunu ve yapılan telefon görüşmelerine rağmen Kara Harp Okulu'na giremeyip evine döndüğünü belirten Uysal, bir süre sonra okuldan Türk Telekom'a gönderilen kursiyerlerden Arif Varol'un saat 03.00 civarında kendisini arayıp bilgilendirdiğini anlattı.

Uysal, ona gayrimeşru emirleri dinlememeleri, sivillere ateş etmemeleri ve teslim olmaları yönünde talimat verdiğini, onun da "Emredersiniz komutanım." diyerek emrini olumlu karşıladığını belirtti.

Telefonla bölük komutanlarını aradığını ancak onların da kursiyerlerin bir yerlere götürüldüğüne dair bilgisi olmadığını söyleyen Uysal, saat 4.30 civarında da Üsteğmen Hasan Ali Seyrek'in arayıp Genelkurmay Başkanlığında bulunduklarını, kimin emir komuta ettiğini bilmediğini ifade ettiğini bildirdi. Uysal, bunun üzerine ona da Varol'a söylediğine benzer şeyler söylediğini anlattı.

Sabah olduğunda birliğe gittiğini dile getiren Uysal, Genelkurmay Başkanlığına gönderilen kursiyer teğmenlerin ise okulda daha önceden görev yapmış olan Erdoğan Kurt komutasına olduğunu öğrendiğini bildirdi.

Duruşmada tanıklar İbrahim Güreşci ve Süleyman Güreşci de beyanda bulundu.

- İddianameden

164 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda subaylık eğitimi gören askeri personelin Genelkurmay Başkanlığı karargahına helikopterlerle nakledildiği belirtildi.

Sanıkların, "sivil halk katliamı yapmak için Genelkurmay Başkanlığına götürüldüğü ancak kursiyerlerin kullandığı eğitim tüfeklerine karargahtaki mühimmatların uymadığı" kaydedilen iddianamede, "Ankara'da topluca, aceleyle ve teçhizatlı olarak kışladan çıkmanın ancak askeri bir darbe sırasında mümkün olduğunu her mantıklı kişinin bilebileceği" vurgulandı.

Sanıklardan Muhammed Veli Karaboğa ve İsmail Tunç'un üst aramasında birer, Sedat Ayvaz'ın okuldaki odasında 2, Murat Orbay'ın Tandoğan Orduevi'ndeki eşyaları arasında bir ABD doları bulunduğu bildirilen iddianamede, 37 sanığın ise ByLock kullandığı, bir kısmının da anne, baba ya da kardeşlerinin bu programın kullanıcısı olduğunun belirlendiğine yer verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :