Kara Harp Okulu darbe davası

Kara Harp Okulu darbe davası

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki eylemlere ilişkin 75'i tutuklu 239 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi- İtirafçı A.G'nin, "Yavuz" ve "Sami" kod isimlerini kullandığını söyle

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki (KHO) eylemlere ilişkin 72'si tutuklu 239 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar hazır bulundu.

Savunma yapan eski mühendis teğmen Aytekin Yıldızhan, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da 2 No'lu nizamiye nöbetçisi olduğunu, olay günü 21.30'da Genelkurmay bölgesinden silah sesleri gelmesi üzerine amirlerine bilgi verdiğini söyledi.

Yıldızhan, nöbetine devam ettiği esnada nizamiye telefonunun çaldığını belirterek, "Kendisini kurmay başkanı olarak tanıtan şahıs, 'Türk Silahlı Kuvvetleri, yönetime el koydu. Okul dekanından başkasını içeri almayın.' dedi. Bir süre sonra yanında 15 kadar Harp Okulu öğrencisiyle Sabri Karaağaç geldi. Ellerinde piyade tüfekleri vardı, nizamiye emniyetini alacaklarını söylediler." diye konuştu.

Kendisinin nöbetine devam ettiğini ve 22.30'dan sonra okul dekanı eski Tuğgeneral Kerim Acar'ın okula geldiğini anlatan Yıldızhan, darbecilere karşı hareket ettiklerini düşündüğünü savundu.

Yıldızhan, sabah saatlerinde nöbetini devrederek evine gittiğini, kanunsuz bir olaya karışmadığını öne sürerek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

- "Okulun darbe girişiminde bulunduğundan habersizdim"

Sanık Murat Yusuf Taze de olay tarihinde mühendis teğmen olduğunu belirterek, halen meslekten ihraç edilmediğini anlattı.

Olay akşamı çağırılması üzerine okula gittiğini, internetten "askeri kalkışma" olduğuna dair haberleri gördüğünü söyleyen Taze, ilerleyen saatlerde silah alması emri verilerek nizamiyeye gönderildiğini savundu.

Sanık Taze, amiri konumundaki Kadir Erol'a neden silah aldıklarını sorduğunda, "Darbeci teröristler buraya da saldırabilirler." dediğini, bunun üzerine sabah saatlerine kadar beklemeye başladığını öne sürdü.

Okula darbe faaliyetinde bulunmak için gelmediğini iddia eden Taze, "Okulun darbe girişiminde bulunduğundan habersizdim." diyerek, tahliyesini istedi.

- Hakkındaki itirafçı beyanlarını kabul etmedi

Sanık Muammer Özçelik de olay günü mesai bitiminin ardından evine gittiğini, amirlerince çağrılması üzerine Kara Harp Okuluna geldiğini ifade etti.

Eski binbaşı Devrim Çamur'un emriyle Anafartalar Taburu'na giderek HK-33 piyade tüfeği aldığını dile getiren Özçelik, silahlı şekilde sabah saatlerine kadar beklediğini, kanunsuz bir işe karışmadığını savundu.

İddianamede yer alan, Kara Harp Okulundaki darbecilerden emir aldığı suçlamasını reddeden Özçelik, "FETÖ üyesi" olduğu iddiasını da kabul etmedi.

Beyanların ardından mahkeme başkanı, sanık Özçelik hakkında Patnos Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan A.G'nin ifadesini okudu.

Mahkeme başkanı, A.G'nin, Özçelik hakkında, "Yavuz' ve 'Sami' kod adını kullanan şahıs, lise dört ikinci dönemde kaldığımız evde bizi askeri okullara gitmeye yönlendirince diğer arkadaşlar evden ayrıldı. Dördüncü sınıf sonunda Özçelik, yanında Yunus Aycan isimli şahısla evime gelerek askeri okula gitmem konusunda ailemi ikna etmeye çalıştılar. Okulu kazandıktan sonra Ankara'da belirli zamanlarda evde buluşup örgüt elebaşına ait kasetler izlerdik." dediğini aktardı.

A.G'nin beyanlarını kabul etmeyen sanık Özçelik, "Bu şahsı tanımıyorum, daha önce görmedim. Beyanlarına benim adını eklediğini düşünüyorum." şeklinde savunma yaptı.

Duruşmaya öğleden sonra devam edilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :