Kar yağışları ne zaman geliyor? Kar yağacak mı? Kar ne zaman geliyor? El Nino yağışları kapıda! EL Nino Nedir?

Kar yağışları ne zaman geliyor? Kar yağacak mı? Kar ne zaman geliyor? El Nino yağışları kapıda! EL Nino Nedir?

Kar yağışları ne zaman geliyor? Kar yağacak mı? Kar ne zaman geliyor? El Nino yağışları kapıda! EL Nino Nedir? El Nino nedeniyle, önümüzdeki kış dünyanın kuzey bölgelerinde rekor düzeyde kar yağışının görüleceği, özellikle ocak ve şubat ayında dondurucu s

Kar yağışları ne zaman geliyor? Kar yağacak mı? Kar ne zaman geliyor? El Nino yağışları kapıda! EL Nino Nedir? El Nino nedeniyle, önümüzdeki kış dünyanın kuzey bölgelerinde rekor düzeyde kar yağışının görüleceği, özellikle ocak ve şubat ayında dondurucu soğukların yaşanacağı tahmin ediliyor.

EN SON 1997-1998'DE YAŞANDI

ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı, okyanus sularının ısınmasına bakılarak yapılan kıyıslamada en son 1997-1998 yıllarında görülen 'Süper El Nino'nun benzerinin önümüzdeki kış aylarında yaşanacağı uyarısı yapıldı.

Öte yandan suların ısınmasıyla El Nino'nun kutuplardaki bazı buzulları erittiği, eriyen parçaların kutup rüzgârının da etkisiyle dünyanın diğer bölgelerinde sel ve benzeri felaketlere yol açabileceği öngörüldü.

TÜRKİYE'YE SEL UYARISI

İngiliz Meteoroloji uzmanları bu yıl ABD ve Avrupa'nın kuzeyinde aşırı soğukların etkili olacağını bildirdi. ABD'nin güneyi ve Güney Avrupa ülkeleri ile aralarında Türkeye'nin de bulunduğu Akdeniz ülkelerinde ise daha ılık ancak fırtına, kasırga , hortum gibi doğa olaylarının ve sel felaketlerinin daha sık gerçekleşeceği 'ıslak' bir kış mevsimi yaşanacak. Süper El Nino son 30 yılda 1982 ve 1997'de olmak üzere iki kez etkili olmuştu.

EL NİNO

BU YIL 'EL NİNO YILI'

Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, bu hafta içinde Marmara ve Ege Bölgesi'nde aşırı yağışların başlayacağını belirterek, perşembe gününü tehlikeli gün olarak ifade etti. Sürmeli, perşembeden sonraki üç gün boyunca aşırı yağış, sel riski ve yıldırım konusunda dikkat edilmesi konusunda yerel yöneticilere uyarıda bulundu. "İstanbul perşembe ve cuma günü kuvvetli yağış alacak" diyen Bünyamin Sürmeli, "Bu yıl El Nino yılı" dedi.

YAĞMUR GELİYOR!

Meteoroloji, bugün başlayan ve özellikle Marmara ile Ege’de etkili olması beklenen çok kuvvetli sağanak yağışlar için vatandaşları uyardı.

Yağışların, yarın Marmara’nın batısı (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir) ile İstanbul, İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya çevrelerinde kuvvetli ve çok kuvvetli;(21-75 kg/metrekare) Cuma günü ise Marmara, (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) Güney ve Kıyı Ege (İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli) ile Batı ve Orta Akdeniz’de (Antalya, Burdur, Isparta, Mersin ve Adana )çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/metrekare); Antalya ve Muğla illerinde aşırı (100 kg/metrekare üzeri) 48 saatlik toplamda 200 mm civarı yağışlara neden olacağının beklendiğini açıkladı

OKULLARA YAĞIŞ UYARISI!

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün yarın ‘çok kuvvetli yağış’ beklendiği yönündeki uyarısı üzerine Antalya’daki tüm okullara gönderilen yazıda, öğrencilerin teneffüslerde bahçeye çıkarılmaması uyarısında bulunuldu.

İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla okul müdürlüklerine gönderilen yazıda, yağış, yıldırım ve kuvvetli rüzgarın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı tedbirli olunması istendi. Yazıda, kara ve deniz ulaşımında aksamalar, su baskını, sel, taşkın, dolu, yıldırım ve çatı uçması, hortum, soba zehirlenmesi gibi durumlara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

TENEFFÜSLERDE OKUL BAHÇESİ YASAK

Yazıda, teneffüslerde öğrencilerin okul bahçesine bırakılmaması, okul yönetimleri ve nöbetçi öğretmenlerin, eğitim ve öğretim saatleri boyunca herhangi bir kargaşaya meydan verilmemesi için tedbirli davranmaları istendi.

SERVİSLER BAHÇEYE KADAR GETİRECEK

Okul servis araçlarının, okul bahçesine alınarak, nizam ve intizam içinde, okul yöneticileri ve öğretmenler gözetim ve denetiminde okula gidiş- gelişlerinin sağlanması, servis şoförlerinin trafik kurallarına riayet etmeleri ve öğrencilerin bizzat ikametgahlarına bırakılmalarının sağlanması da vurgulandı.

VELİLER DE UYARILDI

Öğrenci velilerinin de kötü hava şartları konusunda haberdar edilmesi belirtilen uyarıda, öğrencilerin okula gidiş-gelişlerinde, okul yönetimleriyle işbirliği içinde olmaları ve tedbirli davranmaları gerektiği kaydedildi. Okul müdürlükleri tarafından okullarda eğitim öğretimin sevk ve idaresinin sağlıklı yürütülmesi ve herhangi bir olumsuzluğa ya da aksaklığa meydan verilmeyecek şekilde görev ve sorumluluk bilinci içinde hareket edilmesi de istendi.