“Kar Korsanları” Filminin Yönetmeni Hacıhafızoğlu:

“Kar Korsanları” Filminin Yönetmeni Hacıhafızoğlu:

“Filmin ilk ödülünü komşudan alması gurur verici”- “İki ülke sinemalarının benzerlikler taşıması doğal, çünkü benzer kültürel iklimlerden geliyorlar"- "Benim kafamda oluşturduğum İran böyle bir İran değildi, geldim ve hakikaten şaşırdım”

TAHRAN (AA)  - "Kar Korsanları" isimli filmi ile İran 33’üncü Fecr Film Festivali’nde "en iyi yönetmen" ödülünü alan Faruk Hacıhafızoğlu, “filmin ilk ödülünü komşudan almış olmasının gurur verici olduğunu” söyledi.

Fecr Film Festivali ve İran gezisi hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Hacıhafızoğlu, “Bu bizim filmin ilk ödülü. En iyi yönetmen ödülünü aldık 33’üncü Fecr Film Festivalinden. "Kar Korsanları" adına çok mutluyum, çok memnun olduk. Bütün ekip de çok mutlu olacaktır eminim. İran’a ilk gelişim. Çok rahat ettim, çok ev gibi hissettim burayı. Festival de çok güzeldi” dedi.

“Kar Korsanları ilk ödülünü komşudan aldı. Çok memnun olduk, çok gurur duyduk” diyen Hacıhafızoğlu, “Bu ödül iyi, bundan sonra da 'bu işe devam edin' anlamına geliyor, 'iyi olmuş' anlamına geliyor. Bundan sonraki projelerde daha iyisini yapmak için daha hızlı çalışacağız” ifadesini kullandı.

Festival kapsamında Türkiye sinemasına özel bir bölüm ayrıldığını ve bu bölümde gerçekleştirilen iki panele katıldığını dile getiren Hacıhafızoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye sinemasını inceleyen paneller gerçekleştirdik, çok güzeldi. Sağ olsun Prof. Dr. Hüseyin Lale bey organize etti panelleri ve moderatörlüğünü de yaptı. İranlı sinemacı arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunduk, ortak yapımlar üzerine neler yapabiliriz bunları konuştuk. Bunların ilerisi de gelir.”  

Türkiye ile İran sineması arasında benzerlikler bulunmasının doğal olduğunu dile getiren yönetmen, Hacıhaızoğlu, şunları söyledi:

“İki ülke sinemalarının benzerlikler taşıması doğal çünkü benzer kültürel iklimlerden geliyorlar. Tarihsel olarak da coğrafya olarak da benzer iklimlerden geliyorlar. Bizim film üzerinden değerlendirdiğimizde, İran’da da çok fazla çocuk filmi yapılıyor. Özellikle yönetmen Mecid Mecidi’nin filmleri dünya çapında da sevilen filmler. Dolayısıyla öyle bir yakın temasımız da var. Buna da komşuluk teması diyelim, birbirimizi etkiliyoruz komşu olarak.” 

Hacıhafızoğlu, ülkeler arasındaki siyasi ilişkilerin kültürel ve sanatsal işbirliğini etkisi altına almamasının önemine değinerek, bu tür festivallerin “insanların birbirini tanıma, beraber iş yapma, bilmediği bir kültürü yakından bilme, ön yargılarını yıkma anlamında çok önemli katkıları olduğunu” dile getirdi.

“Benim kafamda oluşturduğum İran böyle bir İran değildi, geldim ve hakikaten şaşırdım” diye konuşan yönetmen, şöyle devam etti:

“O yüzden çok mutluyum geldiğim için, umuyorum daha çok Türkiyeli insan İran’a gelir, İran’ı görür. Kafamızdaki bir dolu önyargı da yıkılmış olur. Daha sempati ve empatiyle bakarız birbirimize."

Sanatın birleştirici özelliği belki böyle bir şey, kaynaştırıcı özelliği. Dünyanın en eski sınırına sahip olan iki ülke, değişmeyen en eski sınır. Belki bu yolla sınırlar bile kalkabilir, sinema kaldırdı umarım kendisi de kalkar.”

Yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun ilk uzun metrajlı sinema filmi “Kar Korsanları”, bu yıl 33’üncüsü düzenlenen İran’ın en önemli film festivallerinden Fecr’de, dünya sineması kategorisinde "en iyi yönetmen" ödülünü aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı