"Kapsayıcı ve İyimser Yeni Avrupa" sempozyumu

"Kapsayıcı ve İyimser Yeni Avrupa" sempozyumu

EMISCO Genel Sekreteri Quraishy: - "Avrupa'nın, kültürler ve etnik gruplar arası bir kıta olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Ancak çoğu siyasetçi bunu yapmıyor"- Sint-Joost-ten-Noode Belediye Başkanı Kır: - "DAEŞ, Avrupa'ya tuzak kuruyor. Bu tuzağa düşmemel

BRÜKSEL (AA) - Toplumsal Bütünlük İçin Avrupalı Müslümanlar İnisiyatifi (EMISCO) Genel Sekreteri Bashy Quraishy, "Avrupa'nın, kültürler ve etnik gruplar arası bir kıta olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Ancak çoğu siyasetçi bunu yapmıyor" dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, EMISCO tarafından Avrupalı Müslümanların katılımıyla, "özellikle Paris saldırılarının ardından toplum kesimleri arasındaki ayrışmaya dikkati çekmek" amacıyla "Kapsayıcı ve İyimser Yeni Avrupa" konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.

Quraishy, yaptığı konuşmada, sempozyumu Paris saldırılarından önce organize ettiklerini söyledi.

Ancak saldırıların etkinliğin önemini artırdığını belirten Quraishy, "Avrupa'nın, kültürler ve etnik gruplar arası bir kıta olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Ancak çoğu siyasetçi bunu yapmıyor. Avrupa kamuoyuna verdikleri mesaj tamamen bunun zıttı" diye konuştu.

Uyum için toplum kesimleri arasında diyalog kurulmasının önemine işaret eden Quraishy, şunları kaydetti:

"Müslüman kesim ise sorumluluklarını yerine getirmeli ve içinde yaşadığı toplumların bir parçası olmalı. Biz de Avrupalı siyasetçilere 'Müslüman toplumun haklarının korunması ve ayrımcılığa uğramamaları gerektiğini' güçlü bir şekilde söyleyelim. Bugün Müslüman ve Avrupalı toplumların, daha iyisi için ortak çalışmaları gerektiğine dair güçlü bir mesaj vermek istiyoruz."

- "Tuzağı bozmada bütün demokratlara görev düşüyor"

Brüksel'in Sint-Joost-ten-Noode Belediye Başkanı Emir Kır ise Fransa'daki saldırılardan sonra güvenlikçi politikaların uygulanmaya konulmaya başladığını vurguladı.

Bu çerçevede "Brüksel'deki bazı kişilerin topluma iyi uyum sağlamadığı ve DAEŞ'e kaydığına" ilişkin iddialar bulunduğunu anlatan Kır, "Bunlar doğru değil. Her şeyden önce terör, uluslararası bir mesele. Sadece Paris değil birçok yerde terör saldırıları yaşandı. Birçok ülke teröre maruz kalıyor ve bunun yuvası Suriye'nin bir bölgesi" dedi.

DAEŞ'in Avrupa'ya tuzak kurduğunu ifade eden Kır, "Terörü Avrupa'ya getiriyorlar. Avrupalılar ile Avrupalı Müslümanlar arasında çatışma istiyorlar. Bu sağlanırsa Avrupalı Müslümanların onların askeri olacağını öngörüyorlar. Bu tuzağı bozmada bütün demokratlara görev düşüyor. Bu tuzağa düşmemeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Eskiden Yahudiler suçlandı, şimdi Müslümanlar suçlanıyor"

Sivil toplum kuruluşu Irkçılıkla Mücadele (ACR) Başkanı Anissa Meziti de toplumsal uyum için kültürler arası diyaloğun sağlanması ve medyada nefret diline yer verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Meziti, "Ben bir Fransız vatandaşı mıyım, yoksa bir Müslüman mıyım? Şimdilerde benim gibi birçok kişi aynı soruyu soruyor kendine. Avrupa'da eskiden Yahudiler suçlandı, şimdi ise Müslümanlar suçlanıyor. Ekonomik ve sosyal kriz zamanlarında hep bir suçlu bulunması gerekiyor. Bugünlerde yaşanan aslında tam da bu" diye konuştu.

Brükselli aktör Usame Bin Ali, herkesin birbiriyle konuşması, önyargı ve etiketlendirmeden uzak durulmasının önemine işaret etti.

Sempozyuma, Azerbaycan Dini Kuruluşlar Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Sayyad Salahli, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'nin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile Avrupalı Müslümanların temsilcileri katıldı. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı