Kapasite kullanım oranının Kasım'da artması

Kapasite kullanım oranının Kasım'da artması

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:- "Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranı Kasım ayında yüzde 79,9 gerçekleşerek son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye genelinde de yüzde 87 kapasite oranı ile otomotiv sanayi zirveye oturdu. Tüm fir

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranının Kasım ayında yüzde 79,9 gerçekleşerek son yılların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Kasım ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi.

Gerek Kocaeli ve gerekse Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranında Kasım ayında da artış olduğuna işaret eden Zeytinoğlu, "Hem ilimiz hem de Türkiye genelindeki kapasite kullanım oranlarındaki oldukça sevindirici olan bu artışta, otomotiv sanayinin etkisini görüyoruz. Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranı Kasım ayında yüzde 79,9 gerçekleşerek son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye genelinde de yüzde 87 kapasite oranı ile otomotiv sanayi zirveye oturdu. Tüm firmalarımızı kutluyoruz." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, Kocaeli'de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün kapasite kullanım oranının Kasım'da yüzde 80'i aştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Firmalarımızdan bu ay aldığımız geri bildirimlerden, kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre 0,2 puan artış var. İlimiz genelinde otomotiv, makine, plastik ve kauçuk sektörlerinde kapasite kullanım oranları, ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Otomotiv sektöründe ise bu oranın, yüzde 80'in üzerine çıktığını memnuniyetle görüyoruz. Kapasite kullanım oranlarındaki 11 aylık ortalama, geçen yılın 1 puan üzerinde. Kapasite kullanım oranını, önemli öncü göstergelerden biri olduğu için önemsiyoruz ve yılın başından bu yana baktığımızda geçen yıla göre gerçekleşen artışı olumlu değerlendiriyoruz. Kapasitelerdeki artış nedeninin mevsimsel ve yeni projelerle birlikte talep artışı dolayısıyla siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük. Bunun yanında firmalarımızın yüzde 68'inin kapasite kullanımları geçen aya göre arttı."

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine de değinen Zeytinoğlu, "Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada, firmalarımızın yüzde 28'i Aralık'ta alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 50'si bu miktarın değişmediğini ve yüzde 22'si azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın yüzde 28'i dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 51'i sipariş miktarında bir değişme olmadığını ve yüzde 21'i ise azaldığını ifade etmişlerdir." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :