"Kanserde mucize tedavi söz konusu değil"

"Kanserde mucize tedavi söz konusu değil"

Türk Tıbbı Onkoloji Derneği Başkanı Özet:- "Çok sayıda kanser türüne ve hatta bu kanserlerin de alt türlerine ve söz konusu kanserlerin evrelerine göre hastalığın seyri değişiklik gösterirken tek bir yöntemin sanki kansere mucize bir çözümmüş gibi kamuoyu

ANKARA (AA) - Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, kanserde "ısıtarak" ve "insülinle" tedavinin son dönemde bazı hekimlerce alternatif yöntem olarak uygulanmaya başladığını belirterek, bu uygulamaların kanıtlanmış ve rutin uygulanan tedavi özelliği taşımadığını bildirdi.

Özet, yaptığı yazılı açıklamada, kanserde tedavi başarısının her hastanın kendi koşullarına (yaş, cinsiyet, yaşam ve beslenme vb.) ve rahatsızlığının türüne, evresine, vücudun tedaviye vereceği cevaba göre değişebildiğini belirtti.

Kanser tedavisine ilişkin spekülatif açıklamalara, haberlere ve sosyal medya paylaşımlarına itibar edilmemesi uyarısında bulunan Özet, "Çok sayıda kanser türüne ve hatta bu kanserlerin de alt türlerine ve söz konusu kanserlerin evrelerine göre hastalığın seyri değişiklik gösterirken tek bir yöntemin sanki kansere mucize bir çözümmüş gibi kamuoyuna sunulması son derece tehlikeli ve yanlıştır." ifadelerini kullandı.

Özet, cerrahi müdahale, radyasyon, kemoterapi ve hedefe yönelik uygulamaların, kanser tedavisinin temelini oluşturduğuna dikkati çekerek, standart uygulanan bu yöntemlerin ileri evre kanser hastalarında sağ kalım ve pozitif yaşam kalitesinde yeterli başarıyı gösteremeyebileceğine işaret etti.

Bu alanda yürütülen son klinik çalışmalardan birinin de bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilerek, tümörün yok edilmesine imkan veren "immüno-terapi" olduğunu vurgulayan Özet, yapılan çalışmaların uzun vadeli sonuçlarında immünoterapi ajanlarının hastaların sağ kalım süreleri üzerinde anlamlı etkileri olduğunu ortaya koyduklarını belirtti. Özet, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sonuçlar onkoloji tedavisinde bilim insanları arasında heyecan yaratmaktadır çünkü yaşam süresinde uzama ve yan etkilerin az olması hastalara daha kaliteli bir yaşam olanağı sağlamaktadır. Kanser teşhisi konulan hastanın, zaman kaybetmeden hastalığı kabullenmesi ve bir an önce hangi kanser tedavisi yöntemine başlanması gerektiğine doktoruyla beraber konuşup karar vermesi gerekir. Hastalar ve hasta yakınları uygulanacak kanser tedavisi ve bunun sonuçlarının olumlu ve olumsuz yanları, tedavi stratejileri gibi konularda bilgi edinmelidir ve buna göre uygun bir yol çizilmelidir. Hastalarımızın şunu bilmesini isteriz ki kanserde mucize tedavi söz konusu değildir."

Özet, bu konuda yapılan açıklamalara değil, kendilerini takip eden, tedavilerini sürdüren ve kanıta dayalı bilimsel tedavileri uygulayan hekimlere itibar edilmesini isteyerek, "Çok sayıda kanser türü ve hatta bu kanserlerin de alt türleri ve söz konusu kanserlerin evrelerine göre hastalığın seyri değişiklik gösterirken tek bir yöntemin sanki kansere mucize bir çözümmüş gibi kamuoyuna sunulması son derece tehlikeli ve yanlıştır." açıklamasında bulundu.







AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :