"Kanser okulu" hastalıkla mücadelede etkin rol oynayacak

"Kanser okulu" hastalıkla mücadelede etkin rol oynayacak

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Kadın Kanserleri Farkındalık Okulu, kanser tedavisinde hastaların karşılaştıkları zorlukları aşmalarına ve zorlukları yenmelerine yardımcı oluyor- Jinekolojik Onkoloji Cerrahı Doç. Dr. Yal

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki Kadın Kanserleri Farkındalık Okulu, hastaların kanser tedavisinde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına ve korkuları yenmelerine yardımcı oluyor.

Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahı Doç. Dr. Hakan Raşit Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun, kanser tedavisinde en önemli etkenlerden biri olan erken tanıya dikkati çekmek, hasta ve yakınlarını bilgilendirmek amacıyla geçen ay faaliyete geçtiğini söyledi.

Yalçın, Kadın Kanserleri Farkındalık Okulu'nun hem hasta hem yakınları tarafından yoğun ilgi gördüğüne vurgu yaparak, hastaların karşılaştığı zorluklar konusunda doğru bilgilendirilmelerinin önemine işaret etti.

Okulda Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi'nin yan dal uzmanlarının hasta ve yakınlarıyla bir araya geldiğini ifade eden Yalçın, "Rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, kanserin genetik yapısı, özellikle Simir Testi ve HPV taramaları konusunda bilgi veriyoruz. Hastalardaki kanser korkusunu yenmek istiyoruz. Simir ve HPV takibi, erken tanı ve tedavi için çok önemli. Hastaların rutin kontrollerini yaptırmaya, farkındalıklarını artırmaya çalışıyoruz." dedi.

- "Hasta yakınlarına da hizmet veriyor"

Sadece hastalara değil, hasta yakınlarına da hizmet verdiklerini anlatan Yalçın, şu bilgileri verdi:

"Bizim amacımız özellikle kadın kanserleri konusunda hastaları bilgilendirmek, toplumda var olan kanser korkusunu bir nebze olsun azaltmak ve kanser ön tanısı alan hastaların tedavi ve takiplerini gerçekleştirmek. Hasta yakınları bu sürece aktif dahil olmak zorundalar. Kadın Kanserleri Okulumuzda doğru bilgileri vermek, doğru bilinen yanlışları düzelterek hastaların bu sürece uyumlarını kolaylaştırmayı amaçladık. Bu sayede hizmet kalitemizi de geliştiriyoruz. Rahim ağzı kanserleri özellikle gelişmiş ülkelerde çok düşürülebilen bir kanser türü. Bunun da tek nedeni taramaların iyi yapılabilmesinden kaynaklanıyor. Hastalarımıza önerimiz, özellikle Simir ve HPV taramalarını düzenli yaptırmalarıdır. Kanseri çok erken tanıyabilme şansımız var."

- "En çok tarama konusunda sorular yöneltiliyor"

Yumurtalık kanserlerinde ailesel yatkınlığın önemine değinen Yalçın, ailesinde genç yaşta yumurtalık kanseri olanları bu konuda bilgilendirdiklerini söyledi.

Yalçın, Kadın Kanserleri Farkındalık Okulunda ayda iki kez yapılan toplantılara, hasta ve yakınlarının yoğun bir katılımı olduğunu belirterek, hastaların en çok tarama konusunda kendilerine sorular yönelttiğini dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :