Kanser hastaları oruç tutmamalı

Kanser hastaları oruç tutmamalı

Medicana Konya Hastanesi Onkoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tunç Güler, tedavi süreci devam eden onkoloji hastalarına oruç tutmamalarını önerdiklerini söyledi

 

Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kanser hastalarının tedavi süreci ve hastalığın evresini dikkate almasını isteyen Yrd. Doç. Dr. Tunç Güler, “Hastalarımızdan bize sıkça gelen sorulardan biri ‘Ramazan ayında oruç tutabilir miyiz’ yönünde. Tedavisi devam eden, kemoterapi alan hastalarımıza oruç tutmamalarını öneriyoruz. Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar vücuttan böbrek ve karaciğer yoluyla atılıyor. Bu nedenle hastalarımızın sıvı ve gıda alımı yapmaları gerekiyor. Uygulanan tedavi sırasında bazı hastalarda bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık gibi pek çok yan etki oluyor. Vücuda kalori alımında azalma oluyor. Bunu önlemek için hastalarımızın beslenmelerine dikkat etmesi gerekli. Tamamen hastalığı ortadan kaybolmuş, remisyona girmiş hastalarımızın doktor nezaretinde oruç tutma ihtimali olabilir” dedi.
“KEMOTERAPİ HASTALARI GÜNEŞTEN KAÇINMALI”
Kemoterapi hastalarının sıvı kaybı ve tansiyon düşmesini önlemek için güneşten uzak durması gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Güler, şöyle konuştu: “Hastalarımızın özellikle güneşte dolaşmamaları gerekiyor, sıcaktan kaçınmalılar. Oluşabilecek komplikasyonları önleme açısından uyarı anlamında önerebiliriz. Sıcak ve güneşte dolaşmamasını önerme sebebimiz, oluşabilecek sıvı kaybı ve buna bağlı tansiyon düşmesi, tansiyon düşmesine bağlı organ perfüzyonlarının özellikle böbreklerin fonksiyonlarının bozulabileceği ihtimalidir. Bir diğer neden bazı kemoterapi ilaçları güneş ışığında özellikle ultraviyole radyasyonu altında cilt reaksiyonu meydana getirebilir. Bu sebeple biz hastalara sıcaktan, güneşten kaçınmalarını öneriyoruz.”
ONKOLOJİ KLİNİĞİNDE UYGULANAN TEDAVİLER
Medicana Konya Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniğinde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Güler, şunları söyledi: “Konya’da özel hastaneler içinde 2014 yılı Haziran ayında ilk kurulan servisimizde, hastalarımızın günübirlik tedavilerinin kemoterapilerini alabileceği ünite, yataklı servisimiz ve polikliniğimizden oluşan ünitemizde hastalarımıza kanser tanı ve tedavisinde hizmet ediyoruz. Günübirlik tedavi ünitemiz 8 kemoterapi koltuğundan oluşmakta, aynı anda 8 hastaya hizmet verebilmekte. Yataklı servisimiz 10 yataktan oluşmakta, her biri tek kişilik odalar olmak üzere yataklı servis ile de hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Hastalarımıza sistemik kemoterapi, radyoterapi ile beraber eş zamanlı kemoterapi uygulayabilmekteyiz. Bunun yanında hastalarımızın durumunu diğer branş hekimi arkadaşlarımızla istişare ederek birlikte tedavi şekline karar veriyoruz. Tek hekimin kararından ziyade ekip anlayışıyla hareket ederek hastaların tedavisini belirliyoruz. Hastalarımızı birden fazla doktorun görmesi, birden fazla bakış açısı çok önemli. Bu güncel tedavi anlayışını ve yaklaşımını hastalarımıza uyguluyoruz.”