Kanser hastaları için beslenme önerisi

Kanser hastaları için beslenme önerisi

Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi'nde görevli Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, kanser tedavisi sürecinde yaşanan koku ve tat sorunları, kusma, ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetlerine karşı 6 etkili çözüm önerisini paylaştı.

Kanser tedavisi gören hastaların beslenme düzeninde yaşanan olumsuz değişiklikler, tedavi sürecine bağlı olarak ortaya çıkan yan etkilerle birlikte gelmektedir. Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi'nde görevli Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, kanser hastalarının bu süreçte karşılaşabileceği zorluklara yönelik 6 önemli reçete sunarak, hastaların bu şikayetleri hafifletmelerine yardımcı oluyor.

Gültekin, özellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin etkisiyle ortaya çıkan ağız ve boğaz ağrısı, koku ve tat değişiklikleri, bulantı, kusma, ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının, hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Bu noktada, hastaların ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri alabilmeleri için uygun beslenme önerileri sunuyor.

Ağız ve boğaz ağrısı durumunda, Gültekin yumuşak fakat besleyici besinleri önerirken, tat ve koku değişiklikleriyle başa çıkabilmek için alışverişi bizzat hastanın yapmasını, görsel ve koku açısından çekici yiyecekleri tercih etmesini öneriyor.

Kusma ve bulantıyla başa çıkarken, az, sık ve yavaş yeme alışkanlığı edinmeyi, hafif yiyeceklerle başlamayı, öğün aralarında da beslenmeye dikkat etmeyi tavsiye eden Gültekin, bu süreçte sakıncalı yiyeceklerden kaçınılmasının önemine vurgu yapıyor.

İshal durumunda kaybedilen sıvıyı yerine koymak için bol su içmenin yanı sıra, sık ve az yemeyi, hafif yiyecekleri tercih etmeyi öneren Gültekin, kabızlık sorunu yaşayan hastalara ise lifli besinleri arttırma, su içme alışkanlığını sürdürme ve hafif egzersiz yapma tavsiyelerinde bulunuyor.

Bu önerilerle kanser tedavisi sürecinde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara vurgu yapan Gültekin, hastaların yaşadıkları sorunları en aza indirgeyerek tedavi sürecini daha rahat atlatabileceklerini belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler