Kangal yavruları adeta kapışıldı

Kangal yavruları adeta kapışıldı

Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda bin liradan satışa çıkarılan kangal yavrularından 17'si satıldı, bir o kadar da sipariş alındı - Adını Sivas'ın Kangal ilçesinden alan, iri gövdeleri nedeniyle "Anadolu aslanı" olarak nitelendirilen Kangal'a, iyi b

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Kepsut ilçesinde düzenlenen fuarda bin liradan satışan çıkarılan Kangal köpeği yavruları adeta "yok sattı".

İlçede ürettiği kangal yavrularını Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda küçükbaş hayvan yetiştiricileriyle buluşturan İsmail Özkan, 3 günde 17 yavrunun satışını yapmanın yanı sıra bir o kadar da sipariş aldı.

Adını Sivas'ın Kangal ilçesinden alan, iri gövdeleri nedeniyle "Anadolu aslanı" olarak nitelendirilen Kangal, iyi bir çoban köpeği olduğu için küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yoğun şekilde yapıldığı Balıkesir bölgesinde büyük ilgi görüyor.

Geçimini çoğunlukla hayvancılıktan sağlayan bölge halkı, son yıllarda kurt ve çakal gibi vahşi hayvanlar yüzünden sürülerini koruma konusunda sıkıntı yaşıyor.

İlçede 8 yıldır Kangal köpeği yetiştiriciliği yapan İsmail Özkan, Balıkesir'de hayvancılığın gelişmiş olmasından dolayı Kangal cinsi köpeklerin ilgi gördüğünü söyledi.

Balıkesir'in, küçükbaş hayvancılığın hala meralarda otlatılarak yapıldığı ender illerden biri olduğunu vurgulayan Özkan, Kangal köpeklerinin çobanların en yakın dostu olduğunu ve sürüleri kurt, çakal gibi vahşi hayvanlardan koruduğunu ifade etti.

- "Çok büyük bir talep oldu"

İsmail Özkan, yılda ortalama 50 kangal yavrusu ürettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"8 yıldır Kepsut'ta köpek yetiştiriciliği yapıyorum. Balıkesir'de özelikle son 2 yıldır küçükbaş hayvan yetiştiricileri kurt ve çakaldan dolayı çok sıkıntı yaşıyor. Biz de onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Biz de bu Kangal soyunu orijinal haliyle üretmeye çalışıyoruz. Şu an elimizde 12 erkek, 12 dişi damızlık Kangal bulunuyor. Bizim en büyük amacımız, ırkı bozulmadan bunu gelecek nesillere aktarmak. 3 gündür fuardayız ve çok büyük bir talep oldu. 17 yavruyu sahiplendirdik ve bir o kadar da sipariş aldık. Erkekleri bin lira, dişileri 750 liradan satıyoruz. Amacımız burada küçükbaş hayvan üreticisine yardımcı olmak."

Büyükşehirlerde özellikle "kuzu eti" denildiğinde Balıkesir'in akla geldiğini anlatan Özkan, kurt ve çakaldan dolayı bazı üreticilerin küçükbaş yetiştiriciliğini dahi bıraktığını aktardı.

İsmail Özkan, sürüye dadanan bir kurdun bir gecede 50 küçükbaş hayvanı telef edebildiğini ve üreticinin bir anda her şeyini kaybedebildiğini dile getirdi.

- "Küçükbaş hayvan üreticilerinin tercihi Kangal köpeği"

Kurt ve çakal ile baş edebilen köpeğin Kangal olduğuna dikkati çeken Özkan, şunları kaydetti:

"Balıkesir'de küçükbaş hayvan yetiştiricisi çok fazla. Balıkesir'in kuzu eti tercih ediliyor. Küçükbaş hayvan üreticilerinin de tercihi Kangal köpeği. Çünkü kurt ve çakal yüzünden küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini bırakanlar var. Kangal apayrı bir ırktır. İçgüdüsel olarak tehlikeyi hisseder. Çobanın birebir dostudur. Halk arasında şöyle söylenir; 'Bir iyi ırk Kangal,10 çobana bedeldir'. Çobanların en zor zamanları gece karanlığı. Çoban zifiri karanlıkta kalır gece, bir şey göremez, ancak Kangal köpeği iyi görür. Kurt ve çakal da genelde gece saldırır."

İsmail Özkan, elindeki Kangal köpeği yavrularını gösterirken, "Elimde tuttuğum yavru 4 aylık, bu ırk 2,5 yaşına kadar gelişiyor. Tüm fizik, atletik yapısı oluşacak. Bu da mesela 8 aylık, aradaki farkı görüyorsunuz. Neredeyse 3 katı büyüklüğe sahip diğer yavruya göre." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :