Kanada'nın makarnada damping soruşturmasına sektörden tepki

Kanada'nın makarnada damping soruşturmasına sektörden tepki

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Külahçıoğlu:- "Kanada'da bazı üreticilerin girişimi üzerine Türk makarnası ithalatına yönelik damping soruşturması açıldı. İddialar tamamen asılsız ve herhangi hesaba, bilgiye dayanmıyor. Kanada hükümetinin en

ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Kanada'da bazı üreticilerin girişimi üzerine Türk makarnası ithalatına yönelik damping soruşturması açıldığını belirterek, "İddialar tamamen asılsız ve herhangi hesaba, bilgiye dayanmıyor. Kanada hükümetinin en kısa sürede bu yanlıştan geri dönmesini bekliyoruz." dedi.

Külahçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda makarna sektöründe önemli başarılara imza attığına işaret ederek, üretici firmaların teknolojilerini yenilemesiyle daha kaliteli ve uygun üretim maliyetlerine ulaşıldığını söyledi.

Sektörün yakaladığı dinamizm sonucu son yıllarda ihracatın olumlu ilerlediğini ve büyüdüğünü anlatan Külahçıoğlu, 154 ülkeye makarna ihracatı yapıldığını bildirdi.

Külahçıoğlu, Kanada'nın da makarna ihraç edilen ülkelerden biri olmasına karşın, Türkiye'nin bu ülkeye yıllık yaklaşık 10 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdiğini anlattı.

Kanada'nın makarna ithalatında Türkiye'nin 6. sırada olduğuna dikkati çeken Külahçıoğlu, bazı Kanadalı makarna üreticilerinin girişimi sonucu 28 Aralık'ta Türkiye'ye karşı damping soruşturması açıldığını dile getirdi.

Külahçıoğlu, Kanadalı üreticilerin "anti damping, sübvansiyon ve zarar pazar kaybı" gerekçesiyle şikayette bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kanada'da çok az sayıda makarna üreticisi bulunuyor ve bunlar da yıllar önce kurulan ve teknolojilerini yenilememiş firmalar. Kanada'daki makarna üreticileri, tamamen asılsız iddialarla böyle bir girişimde bulundu. Kanada hükümeti de bunu incelemeye karar verdi. Makarnanın Türkiye'deki iç piyasa fiyatlarına göre daha uygun fiyatla yurt dışına satıldığını iddia ediyorlar. Bunun böyle olmadığını rakamlarla ispat etmemiz mümkün. Sübvansiyon konusunda yanlış bilgiyle hareket ediliyor. O konuda da Ekonomi Bakanlığımız makarna sektörünün bu sübvansiyonlardan yararlanmadığını belgeleyecek. Üçüncü konu ise Kanada'daki üreticilerin Türk makarnası ithalatından zarar gördüğü iddiası.Türkiye Kanada'da 6. büyük ithalatçı ülke. Aslında bu çok enteresan. Genelde pazarda bir zarar söz konusu ise bu zararın pazarda ilk sıralarda yer alan ülkelerden kaynaklı olması gerekir. 6. sırada olan bir ülkeye böyle bir soruşturma açılması çok karşılaşılan bir durum değil. İncelenmeden, yeterince detaylandırılmadan, tamamen varsayıma dayalı bir işlem."

- "En kısa sürede bu yanlıştan dönülmeli"

Söz konusu incelemeden herhangi bir olumsuz sonuç çıkmasını beklemediklerini, iddiaların tamamen asılsız ve herhangi bir hesaba ve bilgiye dayanmadığını vurgulayan Külahçıoğlu, "Kanada hükümetinin en kısa sürede bu yanlıştan dönmesini bekliyoruz. Kanada hükümetinden soruşturmanın geri çekilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Külahçıoğlu, Kanada'nın Türkiye'nin toplam makarna ihracatından aldığı payın yüzde 1'in altında olduğuna işaret ederek, "Türk ürünleri Kanada'da sadece tek bir zincir markette satılıyor. Dolayısıyla bu nedenlerle Kanada'nın yerli üreticilerinin zarara uğraması söz konusu değil, kimse pazarını kaybetmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Karşı hamlede Kanada zararlı çıkar"

Türkiye'nin Kanada'dan yaklaşık 800 milyon dolarlık tarımsal ürün ithalatı bulunduğunu anımsatan Külahçıoğlu, "800 milyon dolarlık ticaretin olduğu bir yerde 10 milyon dolarlık, 9 bin tonluk bir işleme dava açmaya yeltenmek çok anlamsız." ifadesini kullandı.

Külahçıoğlu, Ekonomi Bakanlığının bu konuda harekete geçerek hazırlık yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kanada'dan Türkiye'ye yıllık 200 bin ton makarnalık durum buğdayı geliyor. Önümüzdeki dönemde Kanada'dan buğday ithalatını durdurmamız veya ek vergi koymamız durumunda Kanada üreticilerinin bundan zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu girişime karşı Türkiye'nin karşı tedbir alması halinde kaybeden aslında Kanada olacaktır. Bunun mutlaka en kısa sürede farkına varılması lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :