Kanada'da Nisan Ayı "Soykırım Anma Ayı" Oldu

Kanada'da Nisan Ayı "Soykırım Anma Ayı" Oldu

Kanada Federal Parlamentosu’nda kabul edilen yasayla Yahudi Holokost'u, Ruanda soykırımı ile 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları da her yıl Nisan ayı boyunca düzenlenecek etkinliklerle anılacak

OTTAWA (AA) - Kanada Federal Parlamentosu, Nisan ayını "Soykırım Anma Ayı" olarak ilan etti.

Federal Parlamentonun dünkü oturumunda oy çokluğu ile kabul edilen M-587 nolu tasarı , iktidardaki Muhafazakar Parti Mississauga Milletvekili Brad Butt tarafından hazırlandı.

Kanada Ermeni Ulusal Komitesi ile birlikte hazırlanan kanun, her yıl Nisan ayı boyunca Yahudi Holokost'u, Ruanda, Ukrayna soykırımları yanı sıra 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını da, soykırım olarak anma düzenlenmesini içeriyor.

- "Kanada iki toplumu ayrıştırmayı seçti" -

Kanada’daki Ermeni Diasporası’nın, kanunlaşması için 20 yıldır mücadele verdiği tasarıya karşı, Ottawa’da gerçekleştirdiği çalışmalarla tanınan Lale Eskicioğlu, AA’ya yaptığı açıklamada, son gelişme ile Kanada’nın Türk ve Ermeni toplumlarını bölen ve ayrıştıran yolu tercih ettiğini söyledi.

Kanada Türk Konseyi Üyesi de olan Lale Eskicioğlu, "Kanadalı politikacılar, Ermenilerin eline büyük bir koz verdi. Bundan böyle her Nisan ayında, Kanada halkının kafasına sözde soykırım iddialarını yerleştirmede daha rahat hareket edecekler. Biz de yıllardır karşı mücadele verdik ama, Kanada maalesef iki toplumu ayrıştırmayı ve bölmeyi tercih etti" diye konuştu.

Kanada Federal Parlamentosu, 21 Nisan 2004 tarihinde yapılan oylamada, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı